петък, 15 октомври 2010 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 14

22.09.2010

Въпреки кризата депутатите ще похарчат милиони за представителни разходи

Скромни се оказаха усилията на парламента да намали разходите за издръжка на институцията. Заплатите на депутатите бяха замразени, но парите за представителни нужди си останаха непокътнати, показва проверка на "Сега".
За т.г. те са повече от 4 млн. лв., се разбира от отговор на администрацията в НС. Само за периода юли-септември по това перо са били изхарчени 348 960 лв. месечно, въпреки че август е отпускарски. Така всеки депутат е разполагал с по 1500 лв. над заплатата си за сътрудници, телефон, цветя и кафета.
Въпросните суми са регламентирани от парламентарния правилник, където е записано, че народните представители вземат 2/3 от основното си възнаграждение допълнително за представителни.
Сумата се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната заплата в обществения сектор. Никой обаче не знае как и за какво се харчат парите, тъй като са безотчетни и не се облагат с данък.

Средствата се предоставят на ПГ, където остават между 10 и 50 % от тях в зависимост от правилата в самата парламентарна група.
Депутати от управляващата ГЕРБ обясниха, че не се мисли за въвеждане на 10 % налог върху тези суми, тъй като трябва да се обложат и получените преди време средства. И така ще настъпи хаос за депутатите от предишни парламенти.

26.09.2010

Вадят шеф от ГЕРБ на стена на позора

Видеостена в Свищов бе превърната в стена на позора за местния виден активист на ГЕРБ Георги Марков от негови опоненти. Общинският координатор на ГЕРБ в Свищов Георги Марков дължи ДДС в размер на 180 000 лв. Чрез фирмата си “Нове-МГ”, ГЕРБ-ерът е участвал в сделка за купуването на местната автогара срещу нищожната сума от 30 000 лв. Освен това прокуратурата проверявала негови фирми, задлъжнели към държавната хазна, които той е прехвърлил на социално слаби лица. Тази злепоставяща партийния функционер информация върви от 2 дни като текст на огромен монитор, инсталиран върху покрива на магазин в центъра на крайдунавския град. Опоненти на Марков използваха мултимедия, за да извадят на показ данъчните далавери, които според тях той е извършил. Освен съобщението, върху монитора се върти и снимка. На кадъра е запечатан момент, в който Георги Марков се здрависва с вътрешния министър Цветан Цветанов и Цецка Цачева в Свищов, а текстът под тях е, че вицепремиерът и шефката на парламента са разпънали политически чадър над гербера.

04.10.2010

Трайчо Трайков прикрива афери

Министърът мълчи за източването на 311 млн. лева от държавни фирми
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков крие какво се случва в една от най-апетитните застрахователни компании на нашия пазар ¬ „Енергия”. В нея 50% от акциите държат най-големите държавни енергийни фирми, а другата половина се контролира от Димитър Желев.
Трайков упорито отказва да обясни има ли държавата стратегия какво да прави със своя дял в „Енергия”. От това съдружие данъкоплатците са ощетени със стотици милиони лева, защото държавата е взела дивидент в размер на нищожните 1 519 492 лева , а е платила премии за 311 млн. лева. Остава неясно какви са финансовите потоци в дружеството и как са контролирани от страна на държавата, кои са чиновниците, вземали през годините решенията със съществено значение за управлението. На тези въпроси „Телеграф” получи половинчати отговори или отказ по Закона за достъп до обществената информация.
Увъртания .Министърът на икономиката и енергетиката препрати „Телеграф” за по-детайлна информация към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Този холдинг е шапка на всички големите държавни енергийни фирми и държи скромните 1,92% от капитала на „Енергия“. НЕК е с най-голям дял – 42%. Мини „Марица-изток“ притежават 3,68%, АЕЦ „Козлодуй“ ¬ 1,12%,, ТЕЦ „Марица-изток 2“ ¬ 0, 96% и „Булгаргаз-холдинг“ ¬ 0,32% от капитала. БЕХ предстои да бъде ликвидиран като структура – нещо, което Трайчо Трайков обеща да свърши до юни. Неслучайно „Телеграф” от месеци пита какво се случва със застрахователната компания на фона на афишираните промени и най-вече ¬ каква е стратегията на държавата по отношение на самото дружество.

13.10.2010

"Министърът на веселието" наливал пари в ГЕРБ

Свиленградският крупен бизнесмен Павлин Паришев-Парко е спонсорирал ГЕРБ от самото учредяване на партията, стана ясно вчера. Името на Паришев нашумя покрай нареченото като "министерство на веселието" незаконно митничарско селце Ставри Димитрово на язовир "Ивайловград". Самият Паришев се сдоби с прякора "министър на веселието".
При учредяването на структурата на ГЕРБ в Хасково, щом станало дума за пари, Бойко Борисов посочил Паришев и заявил: "Парко е човекът с парите", разказа шоуменът Стефан Цирков. Той е категоричен, че след тези думи и най-непросветените разбрали, че Борисов и Парко се познават. Думите му се потвърждават и от факта, че на местните избори Паришев твърдо декларира подкрепата си за ГЕРБ. В резултат на това партията стана първа политическа сила в Свиленград. Историята се повтори и на парламентарния вот миналата година, когато отново той бе един от спонсорите и радетели на ГЕРБ.

14.10.2010

Антикорупционната комисия праща на съд двама депутати от ГЕРБ

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и за парламентарна етика ще изпрати преписки до Върховния административен съд за двама народни представители от ГЕРБ. Това съобщи ротационният председател на комисията Валентин Николов след заседание днес.
По думите му до ВАС, до дни, ще бъдат изпратени преписки за конфликт на интереси срещу народните представители Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов. Според членовете на комисията те са нарушили Закона за конфликт на интереси, като не са декларирали, че имат интереси, свързани с обработването на земеделски земи.
Преписките са заради промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Двамата депутати внесоха преди месеци предложения за промени заедно с колежката си Десислава Танева. По-късно, след обвинение от опозицията, че има лобистки текстове, проектът бе оттеглен. Комисията е взела решение да направи предложение за промяна на правилника на Народното събрание, като се включат санкции за народните представители, нарушаващи етичните правила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар