четвъртък, 14 октомври 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 65

06.04.2009

Чавдар Александров – история с яхти, пари и жени

Всеки град, който не е на море е провинция – нещо такова е писал навремето известният рибар и бохем Хемигуей. Точно така изглеждат нещата през лятото, когато Несебър се превръща в нещо като светска столица на България. На Слънчев бряг, Свети Влас, а от това лято – и на Поморие се изсипват богатите и известните българи. А един от най-колоритните им домакини е милионерът Чавдар Александров.
През студените месеци той прекарва повече време в София. Често може да бъде забелязан в компанията на пленителни дами в най-модните заведения. Присъствието му е видно още от ламборгинито или лимузините, които паркира пред входа.
Неговата бизнес групировка Александров ООД е създадена през 1998 в Бургас. Тогава 8-кратният шампион по ветроходство на България е едва на 23 години. И е световно неизвестен извън своя спорт.
Днес цяла България знае името му. Едни са го чули, когато подари апартамент в един от своите комплекси на Слънчев бряг на зрител на първия ВИП Брадър. Други са го разбрали, когато са прочели, че трите прими на шоубизнеса – Лили Иванова, Глория и Ивайла Бакалова са му поверили построяването на своите морски домове. Има и такива, които му броят парите като собственик на най-голямата яхта – 31 м, както и на още няколко тузарски лодки. За купоните с разливане на литри шампанско Мое е Шандон на борда, организирани от него, се носят легенди.
Бизнесменът със страст към морето и лодките обаче има и сериозни дела. Инвестира в различни области. Даже оглавява цяла Асоциация за насърчаване на чуждите инвестиции. Строителството и туризмът са му приоритет. Заради разрастването на бизнеса си купи дори частен самолет – привилегия, която могат да си позволят само хората, числящи се към суперкласата. В България в най-хай клуба са бизнесмени от ранга на Васил Божков и Митко Събев.
Като всеки човек, и Чочо има врагове. В сайта Солено морско например пише: “Хотелът на несебърският мултимилионер Чавдар Александров на два пъти лумна в пламъци. Тризвездната сграда се намира в тузарския курорт Банско. Местните там разправят, че не вярват на версията, пожарите в “Айсберг” не са умишлени, а са заради лошото строителство на сградата. Първият пожар в хотела на Чавдар Александров бе точно на 8 декември, когато в “Айсберг” настаниха 80 студенти, за да купонясват на празника си. Тогава младежите бяха спешно евакуирани, а от полицията се задоволиха да съобщят, само, че пожарът е започнал от комина и е обхванал покрива. Вторият пожар в “Айсберг” регистриран в началото на февруари, обаче подсказва, че дори обградени от десетина гардове, родните олигарси не могат да се чувстват в голяма безопасност. В Банско вече знаят името на Чавдар Александров макар, че 35-годишният богаташ рядко се вясва в курорта”. Фактологията и правописът са запазени в оригиналния си вид.
Човек, дори добре да живее, един ден влиза в политиката. Направи го и Александров, когато стана двигател на партия ДЕЛА. Тя спечели важни позиции в несебърския общински парламент. Той самият също е горд член на управата на един от най-богатите градове в страната. Даже успя да се примири с братя Диневи, с които не бяха в прекрасни отношения, в името на политиката. Днес бизнесмените на практика контролират общината.
Вегетарианец, не пие, не пуши и цялото си време и енергия отдава на работа. Освен за Владимир Путин, тези думи могат да се кажата и за Александров. Което вероятно означава, че неговият път в голямата политика тепърва започва.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Богомил Бонев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар