понеделник, 4 октомври 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 61

30.10.2008

Левон – от Кремиковци до Булбанк

Понеже тези дни много се говори за Кремиковци, 19’ се сети за един малко известен факт. Знаете ли откъде тръгва кариерата на башбанкера Левон Хампарцумян?
Ами от Кремиковци. По диплома той не е икономист, а инженер-химик. Става банкер, понеже на власт по онова време е правителството на Костов, за което джентълменът работи като шеф на Агенцията по приватизация и заместник - министър.
"Коренът" му е от Истанбул. Единият от дядовците му е имал фабрика за розово масло в Карлово. Баща му, химик по образование, от години се опитва да си върне завода, но Левон отказва да съдейства, не иска да се говори после, че използва служебните си връзки. Той също има диплома на инженер-химик. По тоталитарно време е работил в "Кремиковци", после в Централния институт по изчислителна техника. Има 6 патентовани изобретения в областта на производствените технологии. Смята, че не талантът е решаващ за успеха в живота, а мотивацията и любовта към онова, което правиш. Винаги е работил на места, където му е интересно.
Има силна канадска връзка - леля му е емигрирала там преди години, а дъщеря му Румяна завършва в Канада магистратура по финанси. През 1997 г. Левон Хампарцумян е избран за почетен консул на Канада в София. Такъв е и досега, с малки прекъсвания в периодите, когато е на щат в държавната администрация.
Като изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян получава най-високото възнаграждение сред банкерите в България - той се разписва срещу 1.2 милиона евро на година. Преизчислено в български левове, това прави по 200 хиляди на месец. Сумата е с платени данъци и се получава чиста от топбанкера.
Хампарцумян ползва и допълнителни социални и бонус пакети. Така на негова лична сметка всеки месец работодателите му превеждат по 2000 лева за здравно и пенсионно осигуряване и услуги в частен фонд. Като шеф на най-голямата българска банка той ползва и обичайни екстри като служебни автомобили, телефони и др.
Според нашите информатори Хампарцумян има на разположение всеки месец по 30 хиляди лева представителни разходи. В договора му има и клауза, че при добри финансови резултати в края на всяка година той може да вземе премии до две годишни заплати, което прави 400 хил. лева.
Като висш мениджър в групировката УниКредит Хампарцумян има достъп до луксозни летни и зимни почивни бази, собственост на банковия консорциум. Те се намират в Албервил, Мадона ди Кампилио, Антилските острови, Занзибар и Бахамските острови.

Сделката за придобиването на Булбанк е меко казано скандална. Чавдар Кънчев - създателят на модерната финансова институция, наследник на социалистическата външнотърговска банка пресмята, че постигнатата цена от 350 млн.евро за трезора е поне 100 млн. евро по-ниска от нормалната.
Той заявява категорично: “Цената на Булбанк е най-малко 450 млн. евро, ако се вземе предвид последната стойност на нетните й активи. Инвестицията в Булбанк е стратегическа, тя дава летящ старт към българския банков пазар и за нея трябва да се плати допълнително". Според него собственият капитал на трезора е 650 млн. лева, а купувачът предлага цена само със 7,5% над това.
Кой приватизира Булбанк?
Уникредит е голяма банкова група от Италия. В момента е и една от банките с най-сериозни проблеми поради спад на борсовите котировки на нейните търгувани акции. Наложи се лично премиерът на страната Силвио Берлускони да заговори за помощ на правителството към нея.
Агенция Ройтерс писа в началото на месеца, че испанската банка Сантандер наблюдава придобивките на Уникредит в Източна Европа. За разлика от италианската, баската банка беше сред малкото незасегнати от глобаланата криза.
Ако информацията, изтекла първо в Ел Економиста, се окаже вярна, сигурно една от първите цели на новите покорители на Изтока дали може да бъде добра банка като българската? А значи ли това, че наследеният от скромния продавач Костов шеф на банката ще бъде сменен?
Интересен беше коментарът по този повод на шефа на Уникредит Алесандро Профумо. Попитан от италианската телевизия дали смята да продаде източноевропейските активи, той заяви, че не знае нищо за слуховете, че “испанската банка има оферта за цялата група”. Многозначително и разширително тълкувание...
В началото на месеца Уникредит съобщи, че продава “някои собствености”, за да подобри риска, добавя към информацията си агенция Ройтерс.
/препечатано със съкращения/


P.S. Чуждестранните инвеститори у нас са параван зад който такива , като Черепа, кръга Монтерей и т.н. си разиграват схемите. В повечето случаи чужденците дори не разбират и не знаят за какво ги използват.

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Йордан Костадинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар