неделя, 17 октомври 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 67

Красимир Гергов – част I


Красимир Гергов е български бизнесмен и бивш щатен служител на ДС и УБО, роден на 30 септември 1961 година. Основният му бизнес е свързан с рекламата и медиите в България. Завършва "Спортна журналистика", "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" и специализира World Report в CNN, Атланта и Лондон. През 1994 г. купува правото за излъчване на американската телевизия CNN за България и създава първата частна национална телевизия в България с програмата на CNN (Триада - CNN). Създател е и на първото частно национално радио в България, съвместно с Radio Free Europe (RFE) - Радио "Свободна Европа". Кариерата му е посветена на изграждането на рекламния и медиен бизнес в България, изграждането на международни връзки с водещи световни медийни компании и привличането на инвестиции в българската икономика. Инвестира в сферата на туризма и основава голф комплекси в България. Красимир Гергов е смятан за най-влиятелната личност в рекламния и медиен бизнес в България, и често обявяван за монополист. Той консултира най-големите инвеститори в българския медиен пазар: Болкан Нюз Корпорейшън - компанията, собственик на bTV, GTV, FoxLife и Central European Media Enterprises Ltd. - компанията, собственик на PRO BG и RING BG.
Красимир Гергов е Председател на управителния съвет на Асоциацията на рекламните агенции в България от 1996 г. Член на International Advertising Association(IAA). От 2001 година е Председател на Управителния съвет на Българска голф асоциация и има водеща роля за популяризирането на този спорт в България. Председател е на Националния борд по туризъм от 2008 година. От 2008 година е член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, с ресор Маркетинг и реклама и Председател на медийната комисия. Основател e на фондация „Gestuno" Съюз на глухите в България. През 2009 година създава и оглавява клуб "Дипломация и Бизнес", в който членуват дипломатите от чуждестранните представителства в България.
Красимир Гергов притежава рекламна агенция „Крес“, „Финлаб“ ЕООД, „Номина“ АД, „К консултинг“ ЕАД, „Корект — С“ ЕООД, „Айриш пъбс лимитед“ ЕООД, „НПС“ ЕООД, „Голф клуб“ ЕООД (Голф игрище голф с. Равно поле, общ. Елин Пелин), „Професионална голф асоциация — професионален спортен клуб“ АД, „Южен голф“ АД. Участва като собственик в: „Медиа маркет“ АД, „Парк плакат“ ООД, „Войс медиа“ ООД, „Пиеро — 97“ АД, „Център по маркетинг мениджмънт“ АД.
Красимир Гергов е консултант на News Corporation за България и Сърбия. Според Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), «Болкан Нюз Корпорейшън» ЕАД упражнява контрол върху следните дружества: «Болкан Медия Груп» АД, «Болкан Нюз Радио» ЕАД и притежава 75% от дружеството «Радиокомпания Си Джей» ООД. Последното осъществява дейност по създаване и разпространение на радиопрограмите Jazz FM, Classic FM, N-Joy и Z-Rock. Дружеството е придобило правата на «Класик ФМ Радио» АД и «Агенция Нова-М» ЕООД по издадените им от СЕМ и КРС индивидуални лицензии за радиодейност и радиоразпръскване. Нюз корпорейшън, крайното дружество-майка на Болкан Нюз, упражнява контрол още над дружествата «Фокс Интернешънъл Ченълс България» ЕООД (FoxLife, FoxCrime, Jetix (FoxKids)); рекламните агенции «Нюз Аутдор България» ООД, «А Тийм» ЕООД, «Изи Док» ЕООД, «Импрес АДВ» ЕООД, «Маркани Лайн» ЕООД, «Рекламна Агенция Интерреклама» ЕООД, «Агенция Прима» АД, «Лендмарк пропърти България» АД, «БлекСийРама» АД.
Фирмата «Гео Адвайзърс» ЕООД, лицензиант за честотите на Радио N-Joy в Хасково и Разград, притежава още лицензиите за излъчване на «Радио Хот ФМ» в София. Същата фирма е собственик на основния пакет акции от «Макс Ченъл» АД. Последната фирма притежава лицензиите на Телевизия "7 дни". «Гео Адвайзърс» ЕООД и «Юнайтед медия» АД са акционери в кабелните канали «Здраве» и «Вяра». «Ленд къмпани» ЕООД е фирмата, оперираща с телевизионния канал CTN, излъчващ ефирно в 27 от големите градове в страната. Според информационната система «Дакси» собственик и управител е Георги Любомиров, притежаващ и 51% от регистрираното в пловдивския съд «Билборд център» ООД. В медийните среди се говори, че Любомиров и «Ленд къмпани» са свързани с интересите на собственика на рекламни агенции Красимир Гергов.


/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Красимир Гергов – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар