четвъртък, 7 октомври 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...4

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.
През последното денонощие при две престрелки в столицата собственик на заведение беше убит, а друг бизнесмен - тежко ранен

08 Октомври 2003

Собственикът на столичния ресторант "Пчела" Николай Иванов беше застрелян тази нощ в заведението си. От МВР уточниха, че е пострадал и един от клиентите. Той е настанен в "Пирогов" без опасност за живота. Рано тази сутрин двама мотористи простреляха 34-годишния Николай Тодоров. Пред магазин в София избухна взрив. Жертви няма.
Около 23 часа снощи в заведението си е прострелян 39-годишния Николай Иванов.
"Собственикът, той е бил в стаичката си, да, в стаичката. Всъщност там е бил тежко ранен в главата, откаран е във Военна болница и починал", каза Николай Николов, говорител на СДВР.
При стрелбата е ранен и 28-годишният посетител на ресторант "Пчела" Енчо Янакиев. От полицията уточниха, че е откаран в "Пирогов" без опасност за живота. Според първоначалния оглед на криминалистите от Четвърто районно управление и СДВР, е изстрелян цял пълнител от 30 патрона на автомат "Калашников". Убиецът не е бил в ресторанта, а отвън, близо до витрината.
Няколко са версиите, по които се работи засега. Според основната, стрелбата е била насочена срещу Николай Цветин, който е бил в ресторанта. Цветин е близък до бившия висаджия Георги Илиев.
Вторият оглед на местопрестъплението започна в 8 часа тази сутрин. Според събраните от полицията данни, Николай Цветин е седял на масата точно под надписа на заведението. Убитият Николай Иванов е бил на 10-15 метра от него. Иванов чул изстрелите и излязъл от служебната си стая, където го настигнали куршумите. От полицията уточниха, че охраната на Цветин е видяла убиеца, открила е огън и тогава нападателят е започнал да бяга и да стреля безразборно.
Не е изключено снощната стрелба да е ответен удар на нападението срещу Георги Попов. В събота той бе прострелян с пет куршума пред дома си, а името му се свързва с търговията с крадени коли. С този бизнес се занимаваше и братът на Цветин - Георги Цветин, който загина през 90-те години при автомобилна катастрофа.
Рано тази сутрин двама мотористи простреляха 34-годишния Николай Тодоров. Той е на командно дишане във Военно-медицинска академия.

Николай Тодоров пътувал по Околовръстното шосе на София в посока "Младост", когато бил застигнат от двама мъже на мотор. Куршумът, изстрелян вероятно от пистолет "Стечкин" или "Макаров", пронизал в тила Тодоров, като нанесъл големи поражения на мозъка му. Това се случва пред очите на детето на жертвата. Според неофициална информация, синът на Тодоров, който е около 13-годишен, е отвърнал с изстрел по нападателите.
"Детето здравословно е добре, но е в шок. Можете са си представите какво е видяло", коментира ген. Румен Стоянов, директор на СДВР.
Полицейска информация сочи, че куршумът, изстрелян от детето, е пробил задното стъкло, но не е уцелил никого. Пистолетът, който е взело момчето, за да защити баща си, е законен.
Николай Тодоров има две фирми, в които е едноличен собственик, сочат регистрите. Участвал е и в Национален синдикат "Справедливост", свързван с Иво Карамански. Регистрите показват още, че през последните години двама бизнесмени са атакували съдебно Тодоров. Те са подавали молби фирмите му да бъдат обявени в несъстоятелност, което според юристи означава, че са имали финансови претенции. Според съдебните решения, фирмите на Николай Тодоров остават активни, дори с допълнителни дейности от типа - финансови услуги и консултации и сделки с чуждестранни средства, плащани в брой.
"Имал е дело за наемите на последния етаж на ЦУМ, което той е спечелил. Не е криминално проявен", съобщи ген. Стоянов.
Според неофициална информация, Николай Тодоров е притискан за пари от бизнесмен, оцелял при атентат през лятото на миналата година. Официално никой не дава детайли за рисковия бизнес, в който е замесен Тодоров.

Междувременно тази нощ е избухнало взривно устройство пред магазин за авточасти на столичните улици "Симеон" и "Софроний Врачански". Няма пострадали. Магазинът е собственост на чужденец. Самоделното взривно устройство е било поставено в метална кутия до улука на магазина и е задействано с фитил. Счупени са прозорците на съседните кооперации.
В МВР се проведе съвещание на висши полицаи, главния секретар ген. Бойко Борисов и прокурор номер едно Никола Филчев. На въпрос дали нещо са решили, Филчев отговори така: "Да, да взимаме строги мерки срещу престъпността." Той обаче не даде конкретен пример. Попитан какво са решили, генерал Борисов заяви: "Да поработим малко."

МВР не си върши достатъчно добре работата и не може да овладее престъпния свят. По улиците на София се стреля и това заплашва живота на гражданите. Това заявиха депутати от НДСВ, ОДС и "Коалиция за България".
"След като има престрелки, очевидно не може да се говори всекидневно, че тези престрелки са нещо нормално, защото имало някакви процеси в подземния свят. Ролята на МВР е да овладее тези процеси", заяви Борислав Цеков, заместник-председател на ПГ на НДСВ .
"Всички сме свидетели, че това, което става, се нарича гангстерска война от престъпни организирани групировки, които воюват по между си и това става винаги, когато правителството и МВР е слабо", коментира Йордан Соколов от ОДС.
"Това още повече показва необходимостта компетентните държавни органи да започнат да си вършат сериозно работата, а не само да правят хвалебствени отчети колко добре се справят с престъпността", посочи Бойко Рашков от "Коалиция за България".


Убиха един от наследниците на Самоковеца

08 Октомври 2006

Късно снощи беше убит Николай Иванов-Бобъра, сочен за човек на Антон Милтенов-Клюна и един от наследниците на Самоковеца. Според министъра на вътрешните работи, покушението е заради борба за разпределение на свиващия се наркопазар.
Както повечето мъже снощи, Николай Иванов-Бобъра и приятелите му Николай Апостолов и Тони Димитров гледали мача България-Холандия. В заведение в софийския квартал “Гоце Делчев”. Малко преди полунощ нахълтали двама маскирани и открили стрелба по тях. По това време тримата мъже са единствените клиенти на заведение. Свидетели на стрелбата стават само бармана и сервитьорката, които са разпитани от полицията. Бобъра издъхнал на място. Другите двама били откарани във Военномедицинска академия.

И двамата са с огнестрелни наранявания в гърба. При Апостолов има проникващо нараняване в белия дроб и много тежка травма на окото. При Апостолов все още има опасност за живота. И двамата са в реанимация.

Тази сутрин бе направен втори оглед на местопрестъплението. От съседите никой не е чул нищо.

Според анализ на наркопазара от 2003 година, Бобъра владеел разпространението на дрога в един от деветте района на София - Триадица, където се пласирали между 30 и 50 г хероин на ден.
Това не е прървит опит за убийството на Бобъра. През 2004 година пред дома му избухна взривно устройство, без да вземе жертви.
Вторият атентат бе през лятото на миналата година, когато бомба, избухнала до джипа на Бобъра рани тежко него и двамата му охранители. Тогава пострадаха и случайни минучвачи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар