вторник, 19 октомври 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 69

Красимир Гергов – част III

17.12.2009

Погребението на един подкуп за половин милион. Всичко ли може да купи Красимир Гергов


През 2006 година в. „Дума” прави журналистическо разследване и вади на показ запис на заповеди за близо 500 000 лв., които медийният рекламен магнат Красимир Гергов предлага на тогавашния директор на БНТ Кирил Гоцев като подкуп. В замяна Гоцев трябва да свърши трогателната услуга да не подписва договор на БНТ с фирмата „Видеоинтернешънъл” ООД. На Красимир Гергов така подписан договор му бърка в рекламните интереси, свързани с неговата фирма „Пиеро 97”.
На 2 август 2006 година журналистката Виктория Пенкова публикува интервю с шефа на БНТ Кирил Гоцев с шокиращото заглавие: „Красимир Гергов се опита да ме купи”.
В него Кирил Гоцев на въпрос: „Какво поиска от Вас в замяна Красимир Гергов?”, отговаря изключително храбро: „Определено си спомням, че бяха направени опити първо чрез „морков”, а после и с „тояга” да ме стимулират да се откажа от подписването на договора с „Видеоинтернешънъл” ООД. „Морковът” беше предложението да приема записи на заповед, срещу които да получа близо половин милион лева. А по-късно дойде другото – заплахите от страна на Гергов. И бях принуден да подпиша втори договор за рекламата на БНТ с негова фирма”.
На въпрос на журналистката Пенкова дали Красимир Гергов е потърсил Кирил Гоцев след публикуване на скандалните факти от в. „Дума”, шефът на БНТ отговаря така: „Не ме е търсил, а и не виждам защо. Сигурно е сериозно притеснен. Странното в случая е не защо не ме търси г-н Гергов, а защо не ме търсят ваши колеги и от други медии. И може би трябва да си отговорим като Василий Пахонкин, че това е великата шаячна правда и не е нужно никому да се занимава с човека, управляващ рекламата на повечето български медии”.
Кирил Гоцев през 2006 година казва това, което знаят всички в медийните среди – Красимир Гергов, който обича голфа, е човекът, който държи монопола на рекламата и така е подчинил медиите.

Гоцев е удивително смел, но за много кратко.

Прокуратурата стартира проверка по публикациите на в. „Дума” и на 19. декември 2006 година прокурор Иванка Трифонова от Софийска градска прокуратура изпраща справка до Върховна касационна прокуратура със становище: „С оглед гореизложеното изразявам становище, че от извършената проверка са събрани достатъчно данни за образуването на досъдебно производство срещу Красимир Гергов за престъпление по чл.304 ал.1 от НК.”
В същата справка недвусмислено е установено, че през януари 2004 година между Красимир Гергов и Кирил Гоцев извън сградата на БНТ се е състояла среща. Кирил Гоцев твърди, че Гергов му е показал ръкописно написани документи и му е казал, че представляват записи на заповед за сума общо около 500 000 лева. Посочената сума щяла да бъде изплатена ако не се подпише договор с „Видеоинтернешънъл” ООД. Гоцев отказал да ги приеме и записите на заповеди останали у Гергов.

Към материалите по делото обаче са приложени два броя записи на заповед, нотариално заверени, издадени на 5 януари 2004 година с падеж на 15 март същата година.

Прокуратурата разполага с тези записи на заповед, издадени от Красимир Гергов, който се задължава да плати на Кирил Гоцев сумата от 425 000 лева.Плащането трябва да се извърши безусловно и без удръжки. Прокуратурата установява чрез експертиза, че подписите за издател в долния десен ъгъл върху двата записа на заповед, са положени от Красимир Гергов.
В обясненията си Гергов отрича да е предлагал пари на Кирил Гоцев. Тогавашият директор на БНТ казва пред прокурорите, че в края на януари 2004 година, в деня на подписването на договора с „Видеоинтернъшъл” ООД е бил принуден да подпише подобно споразумение с „Пиеро 97”, за което получил нотариална покана за изпълнение.
„Пиеро 97” е фирма на Красимир Гергов.
На 18 август 2004 година между БНТ и фирмата „Проктър и Гембъл България” е сключен договор за закупуване на рекламно време по Канал 1 за 3 000 025 лева за срок от една година. Установено е, че договорът не съответства на утвърдените вътрешни правила и тарифа за реклама на БНТ. Пряка връзка между „Проктър и Гембъл България” и фирмата на Красимир Гергов не е открита, но е приложено копие от в. „Сега”, в което Гергов заявява, че е собственик на „Пиеро 97”.

На пръв прочит прокуратура си свършва работата и обвиненият за подкуп Красимир Гергов отива на съд.

Там обаче предстои изненада. Делото приключва рекордно бързо за българската правосъдна система само с едно съдебно заседание и ... Красимир Гергов е оневинен.
Бившият шеф на БНТ Кирил Гоцев с изумително хладнокръвие заявява пред съда, че Красимир Гергов не му е предлагал подкуп, и че за първи път вижда въпросните записи на заповед за близо половин милион.

От храбрият Гоцев няма и помен.

Той е сгънат като салфетка, на която е написана съответната сума, както се случва в мафиотски трилър. Прокуратурата прочита интервюто му дадено пред в. „Дума”, но Кирил Гоцев отронва, че въобще не е сигурен дали е казвал такова нещо като притискане и подкуп. Същата заразителна амнезия обхваща и журналистката Виктория Пенкова, която обяснява, че нищо не си спомняла.
Иначе Красимир Гергов признава, че подписите под записите на заповед са негови. „Никога не ми е предлагал покуп!”, с открито чело се отмята Кирил Гоцев пред съда.
Нито съдийката, нито прокуратурата обаче не се сещат да попитат бившия шеф на БНТ за показанията, които е давал пред разследващите органи. Питат го само за интервюто във в. „Дума”, защото така е далеч по-безболезнено и удобно.
Afera.bg се сдоби със саморъчно написаните и подписани показания пред следствените органи от Кирил Гоцев. Първото е дадено на 16 октомври 2006 година. В него Кирил Гоцев пише дословно:
„По време на мандата ми като генерален директор на БНТ през януари 2004 година преди подписването на договор с „Видеоинтернешънъл” ООД на среща извън БНТ с Красимир Гергов, последният ми показа два листа, написа върху тях текст и ми обясни, че това е запис на заповед на стойност около 500 000 лева. Ако не подпиша договора с „Видеоинтернешънъл” те ще ми бъдат изплатени.

След което аз казах да си прибира хартийките и да ми се маха от очите.

Въпросните записи останаха у Гергов. В края на месец януари 2004 г. в деня на подписването на договора с „Видеоинтернешънъл” бях принуден да подпиша подобно споразумение с „Пиеро 97”, за което по-късно получих и нотариална покана за изпълнение. Предметът на договорите с „Видеоинтернешънъл” и „Пиеро 97” е представителство по смисъла на търговския закон за намиране на рекламодатели на БНТ... За верността на горното се подписвам”. Следва подпис – Кирил Гоцев.
Второто обяснение е с дата от 6 март 2009 година.
В него Кирил Гоцев заявява: „... във връзка със записите на заповед заявявам, че не мога да кажа нищо повече по случая от това, което съм писал в предишните ми показания пред СГП и ВКП... Горното подписах доброволно саморъчно и за верността му се подписвам”.
В съда никой не се интересува от тези саморъчни обяснения на Кирил Гоцев. И след като ексдиректорът на БНТ и журналистката от в. „Дума” ги обхваща амнезията, Красимир Гергов на бърза ръка е оневинен.
Прокуратурата може да протестира присъдата.

Грандиозната афера майсторски е погребана.

Медийният рекламен олигарх държи всички медии в ръцете си чрез рекламното кранче, което може да бъде спряно за непослушните. Чрез монопола в рекламата на медиите пък се държат като йоркширски териери на розова каишка куп политици, които дават мило и драго да влязат в студиото на Бареков, или да лъщят по вестниците и телевизиите.
За да забрави подобно журналистическо разследване един вестник, трябва да му е направено такова предложение, на което не само не може да откаже, но и при прераждането си да не си спомня кой точно е Красимир Гергов.
Стига се дотам, че фигура като Кеворк Кеворкян, който дава яростна гласност на скандала, се принуждава да плати... за да бъде публикуван материал във водещите вестници, под формата на „платена публикация”. Нещо нечувано за „моралния етичен кодекс” на журналистиката.
Освен медиите мощното влияние прониква и в прокуратурата, и съда.

Голф играчът Красимир Гергов запушва всички дупки.

Във времето, в което избухва скандала с грандиозния подкуп Бойко Борисов е главен секретар на МВР. Днес е премиер на държавата. Той непрекъснато демонстрира, че иска да прави нещо като операция „чисти ръце”.
Нека тогава да ексхумира аферата с подкупа, защото окончателното и погребване ще означава единствено, че в България няма нито четвърта власт, нито държава, нито правосъдие.Всички могат да бъдат купени. До един. Даже няма нужда от запис на заповеди.
Красимир Гергов е насреща. И на финала нещо за десерт. В предишното Народно събрание, на 1 юли 2007 г., Яне Янев прави парламентарно питане от трибуната във връзка с тази афера. По-късно Яне губи интерес към темата, но пък придоби нечуван медиен комфорт точно в медиите на Красимир Гергов и влизаше в bTV като у дома си.


Веселина Томова



/препечатано със съкращения от книгата /
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Никифор Вангелов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар