неделя, 24 октомври 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 71

Васил Божков - Черепа – част I

15.03.2006

Васил Божков - между “Магура” и колекцията от антики

Едно със сигурност може да се каже за бизнесмена Васил Божков - той е сред малцината българи, които тръгнаха от мътния бизнес в началото на 1990-те и оцеляха (чисто физически), за да се озоват в началото на 2006 г. с внушително лично състояние и завидно, но винаги неафиширано влияние в политическите среди. За Божков легендата твърди, че сегашното му лично и фирмено състояние възлиза на 3 млрд. лв. Най-голямата обществена длъжност, която е заемал, е председател на бизнесклуб “Възраждане” – организация, опитала се да наследи някогашния клуб Г-13. През 90-те години клубът обединяваше първите български едри “капиталисти”, натрупали състояние в периода на хаотичната политико-икономическа ситуация в началото на прехода. Част от тях завършиха земния си път още млади, а други вече забравиха, че са били едри, а останаха само капиталисти.
Васил Божков е роден през 1956 г. във Велинград. Завършил е математика в Софийския университет и икономика в УНСС. Завършва Национална математическа гимназия (сега Национална природо-математическа гимназия) в София. Има две висши образования — специалност „Математика“ в СУ и „Икономика на труда“ в УНСС. Занимава се с бизнес от 1991, когато регистрира фирмата „Нове Холдинг“.През 2000 г. е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 г. застава начело на Българската федерация по шахмат. Към 2005 г. е председател на съвета на директорите на „Нове Холдинг“. Бивш собственик на ПФК ЦСКА АД, който продава на Прамод Митал на 4 декември 2006 година.
Познат под прозвището «Черепа», Божков е известен с връзките си с поставеното през 1998 г. извън закона застрахователно дружество СИК. Към 2006 г. има дялово участие в “Бул инс”. Говори се и за негово дялово участие в и застрахователните компании “Армеец” и ДЗИ. Божков е и учредител на частната компания за залагания “Еврофутбол”. Счита се, че е един от основните оператори на безмитната търговия. През 2006 г. полското списание Wprost оценява богатството му на един милиард долара, през 2007 г. на 1,5 млрд. долара, а през 2008 г. на 1,35 млрд. долара.
Бизнесът си започва в началото на промените като мнозина други - с обмяна на валута на “Магурата” и с финансови операции през 1990 -1991 г. Твърди се, че по това време е участвал и в продажбата на контрабандни цигари. За разлика от други магураджии, освен да прави пари, Божков се научава и да ги инвестира в различни начинания с бърза и голяма възвращаемост. Оттогава до ден днешен той развива бизнеса си в сферите на различни услуги. Второто правило, което му дава относителна физическа сигурност, е да не се бърка пряко и грубо в бизнеса на други.
Така Божков създава портфейл от дейности, всяка от които сама по себе си може да му носи много добри приходи. В този портфейл влизат застраховане, хазарт, безмитна търговия, инвестиции в спорта, туроператорство, хотелиерство, кетъринг, включващ столово и болнично хранене, безмитна търговия. В повечето от тези дейности той има лидерска позиция, а в някои и монополна, която отстоява със създадените и подплатени с услуги контакти сред политици от всички цветове.
“Нове холдинг”
През 1992 г. се създава структурата “Нове холдинг”, в която Божков има мажоритарното участие. В холдинга влизат дружествата “Стрелкови клуб “Нове”, учреден през 1995 г., “Интенюз 98” – дружество за анотация на българския печат, луксозният хотел “Глория палас” в центъра на София до Халите, предпочитано място за тихи разговори на ВИП-гости, туроператорската фирма “Булпартнерс тревъл”, кетъринговото дружество “Каритекс лъки”, което пък има няколко луксозни виенски сладкарници в столицата, както и дружество “Нове трейдинг”, с предмет на дейност кетъринг, столово и болнично хранене.
Всички дружества в холдинга са за услуги, които добре се рентират. Особено столовото и болнично хранене, което се заръчва и заплаща или от държавата, или от големи производствени предприятия. Така сред клиентите на “Нове трейдинг” са санаториумите на Военно-медицинската академия в Банкя и Хисаря, Военно-медицинската болница в Пловдив, ТЕЦ “Варна” и др.
Застраховането – “Бул инс”
Вторият много печеливш бизнес на Божков е застраховането. Той има дялово участие в четвъртия по големина застраховател у нас – компания “Бул инс”. За нея се знае, че възникна върху остатъците от силовия застраховател СИК. Впрочем не са тайна връзките на Божков с членове на бившата силова групировка.
През 2004 г. в луксозна офис сграда в кв. “Лозенец” при взрив в асансьор загинаха Стоил Славов и тримата му бодигардове. Славов бе президент на “Интерпетролиум” и съдружник в други фирми с босове на бившата СИК – Венцислав Стефанов, президент на ПФК “Славия”, чиито син изчезна безследно, Красимир Маринов – Големия Маргин, който лежи в ареста по обвинение за подготовка на тройно убийството, Дмитрий Минев – Димата Руснака, застрелян през 2005 г., Младен Михалев – Маджо, който се укрива зад граница, Румен Николов – Пашата, Милчо Бонев – Бай Миле, на свой ред застрелян.
В същата сграда се намира и офисът на “Бул инс”. Според запознати Божков има дялово участие в автомобилното застраховане и в застрахователните компании “Армеец” и ДЗИ.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Васил Божков – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар