събота, 9 октомври 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...5

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Христомира Атанасова имала 3 дни да се откупи

На 9.10.2002 г. под колата на собственичката на медико-стоматологичен център "Виталис" Христомира Атанасова избухна самоделно взривно устройство, което разкъса бялото "Рено 5" и шофиращата Христомира. Бомбата в колата на Христомира Атанасова също вероятно е била само за "респект", твърдят запознати с разследването. Плановете обаче се объркват, когато на 9 октомври 2002 г. адската машина разкъса аптекарката в реното й. Рано сутринта жената закарала сина си на училище в 7 СОУ на ул. "Шишман" и се качила в колата си. Успяла да измине обаче само няколко метра, когато адската машина избухнала. Деца и родители чули звън от мобилен телефон, а след това и оглушителен гръм. Наоколо се разлетели части от колата, а писъците на умиращата Христомира изправили косите на минувачите.Взривената аптекарка работела за наркокартела на Мето Илиянски. Бащата не успял да отвори сейфа със $100 хиляди.
Взривената през октомври 2002 г. аптекарка Христомира Атанасова е попаднала в смъртната хватка на комбина между двете силови групировки ВИС и СИК. Убийството е сред малкото явни прояви, доказващи, че конкурентните структури са работели заедно, ако основни правила на дейността под шапката им са нарушени. Това разкриха вчера за "Стандарт" висши офицери от МВР, работели дълго време по случая. Това е един от най-публичните актове на саморазправа с нелоялни играчи в наркопроизводството, твърдят те. Разследването достига до преките извършители - бившия военен Йордан Колев и плевенчанина Минчо Павлев, но в обвинителния акт няма и дума за мотивите, довели до взривяването на аптекарката на столичната ул. "Цар Иван Шишман".
Жената е доставяла част от суровините и е произвеждала амфетамини в няколко цеха, работела е под крилото на висаджийския бос Методи Методиев - Мето Илиянски. Преди да изчезне безследно в края на октомври 2003 г., той се занимава с доставки на кокаин. Илиянски разширява нарковладенията си, като се насочва към производството на амфетамини. В края на 2001 г. синтетичната дрога е хит на пазара у нас, в Европа и в Близкия изток.
Христомира Атанасова е сред няколкото големи играчи, които се втурват към неразработената все още област. Дотогава тя държи 4 аптеки, майка е на 2 деца, живее на известната улица "Шейново". Мечтае как да забогатее, за да издържа децата и болната си майка. За кратко време Христомира показва невероятен нюх в престъпния бизнес, твърдят разследващите. До такава степен, че разработва и собствена структура за дистрибуция на хапчетата в столичните дискотеки. Разследващите спорят единствено по въпроса дали Христомира се е опитала да се освободи от опеката на Мето Илиянски и е спряла да си плаща отчисленията, или е влязла в контакт с конкуриращия го ливански клан на Адел Саркис. През 2002 г. арабинът успява да изгради стройна структура от цехове в с. Пасарел край София и габровските села Дебели дял и Трънето, разбити от МВР 2 години по-късно.
И двата случая биха могли да са мотив Мето Илиянски да поръча показната екзекуция на Христомира, казват разследващите.
Според една от версиите Илиянски изчезва на 29 октомври 2003 г., след като висш полицай го извиква на среща. Твърди се, че убитият на 6 декември същата година в Амстердам Косьо Самоковеца е поръчал "оперативната разработка", за да го отстрани от наркопазара. Факт е, че изчезването на Мето Илиянски осуетява търсенето на поръчителите на убийството на Христомира и прекъсва "сладката връзка" на ВИС и СИК.
Така МВР достига само до човека, получил поръчката за убийството, и двамата изпълнители.
Тя е дадена на Марио Иванов по прякор Боксьора, плевенски сутеньор и близък до един от босовете на СИК Стоил Славов. Известният петролен бос е взривен през януари 2004 г. в сградата на софийската ул. "Джеймс Баучър".
Малко след като организира кървавото покушение, Боксьора звъни на Христомира, предупреждава я за атентата и иска обещаната му сума плюс печалба, за да не го извърши. Това става на 6 октомври, 3 дена преди взривът да вдигне във въздуха автомобила й "Рено 5". Жената усеща, че нещата загрубяват, и изпраща баща си Живко Стефанов в централата на "Биохим", за да отвори сейфа и да вземе исканата сума оттам. Трябвало е да даде 100 000 долара, за да се "откупи" от атентата. Баща й обаче не успява да отвори сейфа, защото той се води на името на майка й - Ангелина, която лежи неподвижна в дома им на ул. "Шести септември" 14. Банкерите му отказват достъп без присъствието на съпругата. Тогава бившият военен Йордан Колев и плевенчанинът Минчо Павлев натискат "копчето". Набират предварително оставения мобилен апарат в колата и я взривяват дистанционно.
След смъртта на Христомира разследващите отварят фаталния сейф и намират вътре 4000 лв. плюс $90 800 и 231 000 лв. в брой. Те са оставени там на 24 април същата година, когато Ангелина Стефанова не е била прикована неподвижно към леглото. Болестта не я убива, но пък става причина за смъртта на дъщеря й.


Шинка Манова, бивш шеф от агенция "Митници", убита в София

10.10.2005

Директорът на на дирекция "Последващ контрол" в агенция "Митници" Шинка Манова /45/ и шофьорът й Йордан Герговски /25/ бяха убити около 9 часа на ул. "Деян Белишки" в София.
Манова всяка сутрин по това време излизала от дома си в новопостроена кооперация на ул. "Деян Белишки" 40 и отивала на работа, возена от шофьор от фирмата за легализации на бившия й съпруг, казаха разследващи инцидента. И днес шофьорът е чакал с джипа "Тойота", регистриран на името на дъщерята на Манова. Метри след като колата потеглила, по нея стрелял три пъти неизвестен засега на полицията мъж.
Манова е улучена в главата и загинала на място. Шофьорът също е бил улучен с два куршума в главата. Той загубил контрол над управлението и джипът се забил в близкия блок. Герговски е издъхнал на път за "Пирогов". Той е криминално проявен и е осъждан за побой, казаха от полицията.
По думите на свидетели веднага след стрелбата между блоковете се измъкнал млад едър мъж, висок, с черни дрехи.
Полицията отцепи мястото на инцидента минути след стрелбата. За първи път мястото на престъплението бе оградено с найлон. Полицаите обясниха, че това се прави заради минаващите наоколо деца.
Разследващи казаха, че е твърде възможно Манова, заемайки пост в митниците, да е засегнала търговски интереси. Според публикации името на Шинка Манова фигурира в разработка на НСБОП по повод осуетена контрабанда на бившата групировка ВИС в Бургас.
Преди да заеме последния си пост Шинка Манова е била старши експерт в дирекция "Митнически режими и процедури", инспектор иначалник на митническото бюро в Горубляне, откъдето основно минавали стоки на ВИС, както и инспектор на митницата на летището в София. В регистъра "Апис" името й фигурира и в управата на сдружение "Футболен клуб Искър". В тази фирма тя е съдружник с Асен Манолов Димитров, чието име фигурира като член на съвета на директорите на ПФК "Локомотив" Пловдив. Убитият на Слънчев бряг Георги Илиев притежаваше около 32 на сто от футболния клуб. Асен Димитров участва и в Управителния съвет на сдружение "Баскетболен клуб Спартак-Евроинс-МВР"
Според публикации в медиите Константин Димитров - Самоковеца, убит в Амстердам, е ползвал мобилен телефон с турска GSM карта, в чиято памет е имало записани телефони на служители от НСБОП, СОБТ, както и митнически началници. Един от тях е бил този на Манова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар