вторник, 26 октомври 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 72

Васил Божков - Черепа – част II.

Каналите за антики и ролята на Людмила Живкова

" Каналите за антики влизат в полезрението на Людмила Живкова още в началото на 70-те години на миналия век с факта, че големи шефове на партията и държавата тогава вършат сериозна иманярска дейност – изпращат свои групи хора, понякога милиционери, военни, граничари или направо офицери от службите, друг път обикновени иманяри, които да копаят и взривяват в страната, и намереното прибират в лични колекции. Това придобива такива размери, че тя решава да сложи ред в тази дейност под крилото на държавата. Само няколко години преди това и контрабандата е канализирана като официална държавна политика на България и с указ и постановление на Министерския съвет е наречена „скрит транзит” и е възложена на външнотърговското дружество „Кинтекс” като монополна дейност. Дружество, изцяло рожба на Държавна сигурност има дейност, неразривно преплетена с шпионажа. "

Години по – късно ...

Скандал със съкровищата на Васил Божков, показани в Брюксел

10.01.2007

Опозиционни десни партии твърдят, че колекцията е придобита чрез иманярска дейност, а иманярството е "организирана престъпна дейност, съизмерима с трафика на наркотици".
Скандал предизвика откритата вчера в Брюксел изложба на 40 антични предмета от личната колекция на Васил Божков.Божков, представян от български и чуждестранни политици и медии като "най-богатия българин", "лидер на хазарта" или "един от водещите дарители", е предоставил изключителни златни, сребърни и бронзови предмети, които са подредени в сградата на Европейския парламент и обявени като "Великолепието на България".
Българското правителство в лицето на Министерството на културата е подкрепило организирането на тази изложба, а министър Стефан Данаилов е неин патрон. Патронът обаче не присъствал на откриването за разлика от депутати от управляващата коалиция и шефове на футболния клуб ЦСКА, чийто собственик допреди месец беше Васил Божков.
Дясната опозиция обвини властите, че по този начин "превръщат българската мафия във витрина на страната".Депутати от "Демократи за силна България" и Съюза на демократичните сили не за първи път обявяват Васил Божков за виден мафиот.
През 2003 г. Надежда Михайлова, тогавашен председател на СДС, в който още членуваха Иван Костов и неговата група, оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски (днешен финансов министър) за кмет на София заради негова полуофициална среща с Васил Божков.
Срещата беше подготвена от Антоан Николов и Петър Стоянович, които ръководеха предизборния щаб на Орешарски и веднага се оттеглиха.Вчера българските евродепутати от групата на Европейската народна партия (най-голямата фракция в Европарламента) са бойкотирали откриването на изложбата.
Десните заявили в официално писмо, че приветстват инициативата европейските институции да се запознаят със съкровищата на България, "но не и с частната колекция на един от лидерите на хазартната индустрия у нас, които са обект на прокурорска проверка".
ДСБ твърди, че колекцията е придобита от иманяри, а "иманярството е организирана престъпна дейност, съизмерима с трафика на наркотици и в момента тази дейност не среща противодействие от страна на българската държава". През март м.г. ДСБ са сезирали главния прокурор за криминалния произход на предметите в някои частни колекции, включително и на Васил Божков. В момента е в ход прокурорска проверка, което прави разрешението за временен износ на колекцията от страната нарушение на закона, твърди членът на ръководството на ДСБ Николай Михайлов.
Изложбата свързва авторитета и достойнството на страната с българската организирана престъпност и с политическото спонсорство на управляващите и на държавните институции, се посочва в изявлението. Министерството на културата веднага декларира, че няма информация за прокурорска проверка
и заяви, че "предметите, показани в Брюксел са част от регистрирана съгласно закона в Националния исторически музей (НИМ) колекция".
Регистрацията е направена в съответствие с Наредбата за реда за извършване на оценка на декларирани движими паметници на културата, собственост на юридически и физически лица, се казва в съобщение на министерството. Напомня се, че още през 1983 г. в Наредбата към Закона за паметниците на културата и музеите е записано, че държавата трябва да насърчава частното колекционерство, като това става по съответния ред и след доказване на произхода на експонатите.
Съгласно поправка в закона, която е в сила от 1 януари 2005 г., НИМ, Археологическият институт с музей към БАН и регионалните музеи имат право да регистрират частни колекции, след представяне на всички изисквани от закона документи. Министерството на културата е получило необходимия набор от документи, които доказват регистрацията на колекцията в НИМ.
До този момент в Министерството на културата не е постъпила информация за запор върху предложените за износ предмети, както и забрана за разпореждане на собственика с тях, се казва в информацията на ведомството. В същото време от правителствената информационна служба заявиха, че "кабинетът няма нищо общо с организирането на изложбата", това било работа на културното министерство.
Главният прокурор Борис Велчев пък каза, че "проверката на частните антични колекции никога не е била приоритет за прокуратурата". В момента вървяли интензивни проверки на музейните фондове, в някои са открити драстични нарушения. Водели се и интензивни консултации за противнодействие на иманярството и контрабандата на странинни предмети в чужбина.
Но едва след проверката на фондовете и отстраняването на проблемите с охраната на музеите, които често биват обирани, ще дойде ред и на проверките на частните сбирки, заявява Велчев пред в. "24 часа".

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Васил Божков – част III.

Няма коментари:

Публикуване на коментар