петък, 7 януари 2011 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 12

16.12.2010

България била най-тъжното място в света

България е най-тъжното място на света, ако вземем предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота.
До този извод са стигнали в изследване Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета на Пенсилвания, цитирано от списание "Икономист", предаде БТА. В статия, озаглавена "Богатите, бедните и България", изданието се опитва да развенчае популярния мит, че парите не могат да ни купят щастие - теза, издигната през 1970-те години от Ричард Истърлин - професор по икономика от университета на Южна Калифорния, който установил твърде слаба връзка между двете.

16.12.2010

US депутат: ГЕРБ е свързана с организираната престъпност

Управляващата партия ГЕРБ е свързана с организираната престъпност и това е добре известно. Това смята депутатът в местния парламент на Ню Йорк Даниел Халоран, който е в България по покана на РЗС. Той се е засякъл с американския посланик Джеймс Уорлик в ресторант в центъра на София и е разговарял с него в продължение на 15 минути. Това се казва в официално съобщение на РЗС, изпратено до медиите.
"Действията на правителството са напълно засекретени – нищо не е прозрачно за обикновения български гражданин. Свобода на медиите е илюзорна, липсва дори минимална критичност към управляващата партия", допълва Халора. По думите му, жалко е, че представата на българите за посланика на САЩ се свързва с факта, че той демонстрира подкрепа не за целия български народ, а само за корумпираната управляваща партия и грубо се намесва във вътрешните работи на суверена държава".


По време на посещението си у нас Даниел Халоран нееднократно разкритикува посланика за неправилния подход към дипломацията и прекалено близките му връзки с управляващата партия ГЕРБ. В своята реч на националната конференция по повод петата годишнина на РЗС Халоран се извини на българските граждани за действията на американския посланик и изрази възмущението си от факта, че в България е възможно бивш „престъпник да бъде настоящ министър-председател”.

22.12.2010

Германия се изплаши от родната корупция

Недостатъците в борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния са свързани с границите и могат да имат сериозни последици за вътрешната сигурност на ЕС.
Това се казва в позиция на германското вътрешно министерство, изпратено до БНР.
Германия смята, че тези дефицити дават основание за тревога и скептицизъм за прекалено бързото приемане на страните в Шенгенското пространство.
Според позицията положително решение по този въпрос не може да бъде взето преди да е на лице видим и устойчив във времето напредък по слабите точки в правосъдната реформа и борбата с организираната престъпност.
Тези слабости са посочени от Еврокомисията в рамките на нейния механизъм за наблюдение, пише в позицията.

30.12.2010

Рим връща плочата на Борисов


Ватиканът връща обратно благодарствена плоча на Борисов, предназначена за българската черква в Рим. Златните букви върху нея били твърде големи, както и претенциите на българите да бъде инсталирана на централната стена. Плочата от името на Бойко Борисов се издига на околко метър височина, тежи стотина килограма, изписана е с огромни златни букви... Всичко това влиза в тежък контраст с патинираните от времето, приглушени надписи в църквата. Форматът и стилът на София стъписаха експертите по опазване на културното наследство.
Още по-стъписани са домакините от Ватикана, на които е поверен храмът. Викариатът на Рим дори не бил потърсен предварително за мнение, тамошните специалисти нямали никаква представа какво съдържа текстът на кирилица. Светият Престол преглътна обидата, че не е потърсен своевременно, но не прие грандоманския надпис и още по-грандоманските претенции плочата да бъде инсталирана на централната стена. Викариатът уведоми българското посолство във Ватикана, че не разрешава да се постави плоча в този вид и размер. В същия дух е и отговорът на институцията за опазване на културното наследство. Черният Петър остава в ръцете на българския премиер...

03.01.2011

САЩ: В България само тоягата върши работа

"Как да ги накараме да се реформират, като те не желаят?". Това пита в заглавие шифрограма на американското посолство в София с дата 22 юни 2009 г.
Документът, разсекретен от Уикилийкс и испанския "Ел паис", се отнася до усилията на Европейската комисия да представи някакви резултати от мониторинга си над България по правосъдие и вътрешен ред.
Авторка на текста е бившата посланичка Нанси Макълдауни, която сега е високопоставен служител в Държавния департамент, пише в. "Сега". Тя е анализирала очакванията преди публикуването на годишния доклад на ЕК за България през юли 2009 г.
Според нея "България обръща внимание на забележките на ЕК само колкото да получи "добър доклад", а не за да изгради по-добра съдебна система".

Посланик Макълдауни стига до извода, че "само тоягата върши работа", като посочва, че "натискът на ЕС чрез мониторинговите доклади и отнемането на еврофондове са единствените начини за постигане на резултати".

Няма коментари:

Публикуване на коментар