понеделник, 17 януари 2011 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 5

16.06.2010

Министри се скараха за агропари

Финансовият министър Симеон Дянков вчера отряза очакваните над 521 млн. лева, определени за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г. Това научи “Труд” от свои правителствени източници.
След много як “челен сблъсък”, продължил над половин час по време на вчерашното заседание на МС, аграрният министър Мирослав Найденов получил категоричен отказ от вицепремиера Симеон Дянков, който отхвърлил доклада за фермерското подпомагане на тютюнопроизводители, зърнопроизводители и животновъди през тази година.
Сблъсъкът “за” и “против” се разгорещил, като в него се включили и други членове на кабинета в подкрепа на единия или другия министър. Сред най-активните били Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Премиерът Бойко Борисов обаче отказал да се намеси. Вицето Дянков ще вдигне на масови протести земеделските производители, опасяват се политици. Той явно е забравил, че от 2007 г., когато страната влезе в ЕС, нашите фермери получават нищожна част от подпомагането на старите членки. Сега им се полагат едва 40% от парите, които се дават в старите членки на ЕС. За да компенсираме ниския размер на подпомагането, според Регламент 73/2009 г., можем да допълним до 90% директните си плащания за т. г. А след одобрение Европейската комисия нотифицира на 5.02. 2010 г. 6 схеми за национални доплащания:

16.12.2010

МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ СЕ ПРАВИ УСПЕШНО НА МЛАДА МАЙМУНА . Във Външно било фрашкано с ченгета!

По всички сутрешни блокове се появиха всякакви „специалисти" и заклеймиха ченгетата. Само един малък пропуск направиха. Не заклеймиха себе си като ченгета. С евтината задачка да не им проличи. Правят се на демократи и това си е. Даже извадиха и Бригадирът Аспарухов да обясни на публиката, че всички държави го правели. Тук, обаче, има една малка разлика. Докато в другите държави разведчиците обслужваха страната си и на второ място военния пакт, в който членуваха, у нас дипломатите бяха шпиони на чужда държава. И, естествено, обслужваха чуждата държава.
Нещо повече! Когато ставаха агенти на КГБ и ГРУ - у нас ги отписваха от службите. Един вид ставаха чужди граждани. Само че обслужвайки чуждата държава, те носеха негативи на нашата. Това е цялата тънкост.
Сега да поговорим за онова сладко момченце Николайчо Младенов, дето става и за военен министър, и за външен, и за гадже на някой мераклия. Той изведнъж изрева, че е много потресен и ядосан и ще разкатае фамилиите на тези мръсни ченгета. Но не уточни дали в това число влиза и баща му, старшината шифровчик в ПГУ и МВнР. Също така не обясни защо не е знаел, че в повереното му министерство е фрашкано с ченгета. Дори и Бригадирът се учуди, че Николайчо Младенов не ги знае кои са. Защото службите са ДЛЪЖНИ да предоставят тази информация на министъра и още определен кръг висши чиновници. Тази информация, безспорно, е предоставена както на Гоце, така и на Николайчо. Ако не му е била предоставена, тогава да видим какво ще каже на Гоцето, който ръководи НРС. Защото изцепката му във „Фейсбук" в такъв случай е остра нападка към Гоце, който системно го е лишавал от информация. Нека се обадят и от канцеларията на Гоце дали са укрили тази информация от Николайчо. Гледай ти, как само с едно изпуснато изречение се стига до тежък конфликт във властта.

23.12.2010

"Сбогом мамо" взе главата на шефа на филмовия център. Случаят "Мишел Бонев" повали втора жертва, Вежди прие оставката.

Шефът на Националния филмов център Александър Донев най-после си подаде оставката заради случая "Мишел Бонев". В продължение на седмици протестиращите кинаджии настояваха именно за това.
Донев влезе в полезрението им, след като стана ясно, че е отпуснал над 300 000 лева държавни пари за финансиране на придобилия скандална популярност филм на Мишел Бонев "Сбогом, мамо", предаде Дарик.
Примката около шефа на филмовия център се затегна и след като се разбра, че той е бил част от делегацията, пътувала до Венеция за представянето на лентата там.
Александър Донев е вторият човек, който си отива заради случая "Мишел Бонев". Преди него с поста заместник-министър на културата се раздели Димитър Дерелиев, макар и да не беше официално съобщено, че една от причините за неговото уволнение е именно случилото се около "Сбогом, мамо".
Министърът на културата Вежди Рашидов е приел оставката.

06.01.2011

Ефектът "Биг брадър" в правителството

Всички действащи министри са потенциално заподозрени извършители на тежки престъпления. Те обаче с готовност приемат тази роля, както и да бъдат постоянно подслушвани. Премиерът иска членовете на кабинета му да са скарани, да се мразят, за да не правят завери помежду си. Което не му пречи да ги изпраща да позират пред медиите усмихнати, рамо до рамо.
Такава картина рисува вторият ден от скандала с участието на двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков, директора на митниците Ваньо Танов и зам. финансовия министър Владислав Горанов. И днес никой не отрече автентичността на разговорите между Танов, Дянков и Горанов, аудиозаписи от които бяха разпространени в сряда от близкия до бившия служител на ДАНС и сочен за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров вестник "Галерия".
Днес ред министри - Николай Младенов, Мирослав Найденов, Росен Плевнелиев и Александър Цветков например, обявиха, че нямат нищо против да бъдат подслушвани от специалните служби. Премиерът Борисов намира това за нормална практика и за единствения начин да контролира екипа си.

12.01.2011

Още агенти на ДС в управлението

Двама от началниците на кабинети на министри имат принадлежност към бившата Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата при поредното разкриване на агентурните досиета на хора, които заемат ръководни длъжности. Това са Силвия Томова, която оглавява кабинета на здравния министър и Йоханна Разпопова - началник на кабинета на министъра на правосъдието. Разпопова е снета от действащия оперативен отчет през 1986 година, за Томова - такива данни няма.

Три имена Йоханна Владимирова Разпопова
Дата на раждане 18.02.1954 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал я служител о. р. Свилен Мечев на 01.10.1981 г., регистрирана на 12.10.1981 г.
Ръководил я служител о. р. Свилен Мечев
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление VI-I-III
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Иванова
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картони – обр. 4 и обр. 6; протокол № 76/ 1990 г. за унищожаване на лично дело IА-28059 и работно дело IР-13554.
Снемане от действащия оперативен отчет 1986 г.
Публична длъжност или публична дейност Н-к на политическия кабинет на министъра на правосъдието от 10.08.2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар