сряда, 26 януари 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 83

Румен Спасов - синът на “лагерния генерал” Мирчо Спасов

Румен Бориславов Спасов е роден на 23.06.1960 г. в Панагюрище. Живее в София. Завършва английска гимназия в София и военното училище във Велико Търново, българска филология и културология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участник-основател на Университетския състав за старинна музика и на Литературния кръг "Стрелец 2". Автор на книгите: "Амбицията, наречена български рок" (1992), "Култура или война" (2001; второ електронно издание 2003). Издател и редактор на "Аудиториум" - интернет издание за университетска култура (1997), което от 1999 е само електронно. Хоби - музика, театър, велосипед, шофьорство, риболов. Бизнесменът, преди промените е бил служител на Първо главно управление /ПГУ/ на ДС в редица западноевропейски страни.
Бащата на Румен Спасов - Мирчо Спасов е член на БКП, заместник вътрешен министър в НРБ. Като един от най-близките сподвижници на Тодор Живков, организира и ръководи лагерите край Ловеч и Скравена, ръководил контрабандни канали и отговорен за източването на милиони левове от служба „Културно наследство“ към Министерството на външните работи. В хода на разследването на престъпленията в лагера в Ловеч, всички от ръководството на лагера свидетелстват, че писмени заповеди никога не са давани, а е действано единствено по устни указания от Мирчо Спасов. Спасов оправдава затварянето в лагери на хора без съд и присъда като „борба с гнилия американски капитализъм“, зародиша на който били хората, затворени в лагера, които да бъдат подложени на „физическо и стерилно унищожаване“.
През 1990, за извършените зверства край лагера в Ловеч, Спасов е изключен от БСП, а тогавашният президент Петър Младенов му отнема генералското звание . Срещу Спасов и ръководството на лагера в Ловеч е повдигнато разследване, от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев. Спасов прави самопризнания, като оправдава действията си с копиране на опита на съветските другари. На 8 юни 1993 е даден ход на делото, на когато лично Иван Татарчев пледира за смъртни присъди. Спасов умира един месец след началото на делото, в дома си, където е под домашен арест.

Румен Спасов е босът на "Орион" - съзведието от фирми, свързвано с кръга около бившия премиер-социалист Жан Виденов. „Приятелският“ кръг „Орион“ се създава в началото на управлението на кабинета „Виденов“. Редица политическите анализатори твърдят, че „кръгът“ е бил създаден още преди да се сформира правителството на БСП. Още тук е заложена невъзможността да се провежда комуникация в норма, като начин за позициониране в публичното пространство по един възприемчив за обществото начин.
В самото начало на дейността на „Орион“ медиите са склонни да минимализират значението му, както и подозираните, нерегламентираните бизнес апетити. Това поведение на медиите е обяснимо от гледна точка на влиянието на авторитета на усвоената власт. Анализите, посветени на групировката, водят до извода, че липсата на работа по корпоративни комуникации при „Орион“ довежда до ефекта на насищане на медийното пространство с негативна информация. Тя е неконтролируема от страна на субекта („Орион“) и довежда до негативно отражение върху дейността му и бъдещото му съществуване. На практика кризисната ситуация, в която попада „Орион“ в първоначалния си етап (в началото на управлението на БСП) е преживявана, а впоследствие и — реална криза. Основен акцент в кризисната ситуация са обвиненията в липса на морал. Нещо, към което обществото е особено чувствително. Следва консумиране на политически негативи, отразили се по-късно и спрямо политическата дейност на БСП. В началото на този процес, втората по сила политическа сила СДС използва натрупаните от БСП негативи в своя полза.
Започва лансиране на тезата, че съществува „добра лява група“, като реалия, и се състои от „неопетнени“, водещи политически фигури. На тази база се пропагандира, че в рамките на партията има хора, които са отишли по-далеч в мисленето си от своите съпартийци. Всичко това се основава на адекватна публична и медийна политика, като се използват всички лостове, които са характерни за политическата дейност и в частност от състоянието на политическата сила в опозиция. Използват се всички носители на съвременното политическо битие: присъединяването към НАТО; присъединяването към ЕС; тезата „България — фактор на стабилизация“ и т.н. Особено характерно за този сегмент е оформянето на визия за очаквания образ от обществото. Това означава формиране и адекватно налагане на мнение от страна на обществото спрямо „добрата група“ базирано на очаквано поведение на тази група. В периода 2001-2003 г. това е премереният и в рамките на новата европейска култура национализъм (Заб. Някои автори предпочитат термина „патриотизъм“). Част от лицата на „Орион” са Веска Меджидиева – втората съпруга на Румен Спасов, Красимир Райдовски, Михаил Данов, Ангел Василев.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Румен Спасов – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар