вторник, 25 януари 2011 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 18

19.12.2010

Скандалите подкопават доверието в ГЕРБ

Вицепремиерът Цветан Цветанов, на когото според премиера "ще приляга да е президент", вече не е най-харесваният министър
Най-силен отпечатък върху образа и доверието към ГЕРБ през последните месеци на 2010 г. оставят поредицата от скандали, свързани пряко или косвено с лица от управляващата партия, сочи социологическо изследване на "Алфа Рисърч".
В резултат, за първи път откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов.
Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 4–12 декември 2010г. сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна.

19.12.2010

Първи министър от ГЕРБ отива на съд

Бившият здравен министър от кабинета "Борисов" Божидар Нанев ще е първият министър от ГЕРБ, който ще бъде даден на съд г. Преди Коледа прокуратурата муе предявила окончателното обвинение и доказателствата, събрани по делото срещу него за 2 сделки за доставка на антивирусни препарати и ваксини срещу свински грип.
"Между Коледа и Нова година ще бъдат уточнени технически и деловодни подробности. Ще внеса обвинителния акт в съда около 10 януари", обясни наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.
Освен Нанев на съд ще бъде дадена и Димитринка Николова, която е била шеф на бюджетната дирекция в министерството. "Обвиненията са за две неизгодни сделки, като случаят е особено тежък", уточни прокурор Немска. Събрани са към 20 тома с доказателства. Първоначално следствена бе и бившата шефка на здравната каса Жени Начева, но материалите за нея са отделени в друго разследване.

10.01.2011

Ало, Ваньо-2

Премиерът Бойко Борисов лъже, че в митниците не са назначавани хора под натиск. Дори скоро в публичното пространство може да се появи компрометиращ подслушан разговор между премиера и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
Това заявиха лидерът на РЗС Яне Янев пред "Труд" и колегата му Емил Василев пред БНР. Партията разпространи извадки от разговори на Танов и депутатките от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова. От тях става ясно, че двете лобират за назначения в митниците. Целите записи РЗС ще пусне в петък. Янев повтори, че те "дошли" в централата на партията, след което правният отдел на формацията проверявал дали са автентични. Заключението било, че записите не са СРС - нямало данни да са използвани методите на МВР или ДАНС, не били кодирани и т.н.

12.01.2011

Водач от листата на ГЕРБ взел пари за да назначава в Свиленградската митница, Цветанов го покрива

Специзточници на afera.bg разкриха какво се крие зад написаното в докладната записка на Тони Странджев до премиера и главния прокурор, касаещо Свиленградската митница и Капитан Андреево. Според източниците ни от спецслужбите става дума за водачът на на листата на ГЕРБ в Хасково Иван Петров. В разработката се е ровело за взети предварително пари за назначения в митницата. Днес резултатът е бесни фенове на ГЕРБ, искащи си рестото обратно и още по-разгневен депутат.
В докладната записка, която човекът на Ваньо Танов – Тони Странджев огласи става дума и за разработка на МВР за натиск на депутати за назначения в Свиленградската митници и Капитан Андреево
Тони Страджев обяви, че е написал до премиера чрез шефа на Митниците Ваньо Танов, „че било „ особено важно "овладяването" на основни пунктове, особено на границата с Турция като част от новоизбраните депутати са поели ангажименти пред лицата, които са ги подкрепили на избори.”
След като Борисов се запознал обаче с тази докладна записка, Странджев получил обаждане с въпрос ще отиде ли да си я вземе обратно, или да я пуснат в мелачната машина.
След което Странджев отишъл при Танов с първия си рапорт за напускане на работа, казвайки му, че двамата нямат гръб и се борят с вятърни мелници. Странджев каза, че знаел кои са депутатите, министрите и длъжностните лица, които са разработвани, но нямало да си позволи да издаде оперативна информация. „Да ги кажат онези, които го разработват”, каза още той.

21.01.2011

Искра Фидосова е взела 150 000 лв. от "Титан"

Платежно нареждане за 150 000 лв. на името на председателя на правната комисия в парламента Искра Фидосова от почистващата фирма "Титан" показаха днес от РЗС. Документът е от 2007 г., когато Фидосова е член на изпълнителната комисия на ГЕРБ, и е по договор за наем. От партията на Яне Янев питат за кой имот се плаща на Фидосова и дали сумата е декларирана, както и дали ще се самосезират ДАНС и прокуратурата, е друг въпрос на РЗС.
От РЗС вече оповестиха разговор на Фидосова с шефа на митниците Ваньо Танов, в който тя се интересува от това как се е представил кандидат за шеф на митницата в Лом, за който тя твърди че е манипулиран. Танов потвърди истинността на записания разговор

Няма коментари:

Публикуване на коментар