събота, 15 януари 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 81

Иво Недялков съветва Саркис

13.12.2002

В интервю за "24 часа" от 2 септември 2000 г. Недялков обяснява, че от 1985 г. е вербуван за сътрудник на Държавна сигурност и е писал сведения за хора, с които е работил.
Адвокатската къща на Иво Недялков, когото медиите наричат фараон, помага в бизнеса на ливанеца Адел Саркйс, спряган като един от големите играчи на наркопазара, разкри "24 часа".
Да, консултирал съм Адел Саркис, а освен това той живее в къщата в Драгалевци, в която преди живеех аз, обясни във вторник Недялков.
Фирмата на Саркис Н.Д.Е. ЕООД се съветва по бизнесдела с адвокатската къща "Дудоленски, Недялков и съдружие".
В нея обвиняемият за длъжностно присвояване на над 203 млн. стари лева Недялков държи 50% от дяловете, колкото и 38-годишният адвокат Венцеслав Дудоленски.
С какво се занимава тяхната къща ?
Самият Недялков твърди, че работи като консултант -банки, петролен бизнес, приватизация.
Проверка на "24 часа" установи, че кантората съветва най-малко четири фирми с чуждо участие, няколко български и една партия, които са посочили нейния телефонен номер за контакти.
Фирмите са "Атол секюрити България" ООД, "БГ инфо - Алексей Мелханов" ЕТ, "Бости трейдинг лимитед", Н.Д.Е., а партията - Нова консервативна партия.
Известно време Иво Недялков беше неин национален координатор, а съдружникът му Дудоленски също беше в ръководството. От няколко месеца обаче други хора са влезли на техните места. В ролята на политик Иво Недялков обещаваше крути мерки срещу корупцията.
Преди няколко месеца близки на Недялков са регистрирали "Сдружение за борба с корупцията", със седалище на ул. "Данте" в столицата; На същия адрес, където се помещава й адвокатската къща, Иво Недялков покани репортера на "24 "часа".
На табелката на вратата са изписани имената както на Недялков и Дудоленски, така и на адвокатите Деньо Проданов, защитник на Недялков, и Мирослава Христова. Според Недялков само той и Дудоленски са съдружници, а с останалите просто делят офиса.
Тримата без Недялков обаче са и в управителния съвет на "Сдружение за борба с корупцията", създадено през октомври тази година. В него участва и съпругата на Иво Недялков Петя.
Фирмите "Атол секюрити" и още една, свързана с нея,
са създадени с френски капитали според "Алис". Преди да бъде екстрадиран в България, Иво Недялков се беше установил във Франция. Сега той твърди, че няма нищо общо с двете френски фирми, освен че къщата му ги съветва. Управителят и съдружник в "Атол секюрити" Пламен Георгиев също е в управителния съвет на "Сдружение за борба с корупцията".
Най-интересна е обаче регистрираната през 2000 г. фирма Н.Д.Е. ЕООД. Неин собственик е 45-годишният ливанец с българско гражданство Адел Абдо Саркис, който е бил бодигард на бившия ливански президент Амин Джемайел. Името на Саркис нашумя за пореден път в началото на миналия месец, когато в столичния квартал "Гоце Делчев"
неизвестни го обстрелваха с автомат и успяха да го ранят в рамото. При инцидента бе ранено и четиригодишно дете, попаднало случайно на мястото на инцидента.
На 19 март пък автомобилите на Саркис и на бодигардовете му бяха причакани от тежковъоръжени лица на разклона на околовръстното шосе за Драгалевци. Мерцедесът на ливанеца и джипът на охраната бяха направени на решето, но Саркис остана невредим.
На 26-и миналия месец в столичния квартал "Лозенец" бяха застреляни ливанецът Фейсал Закка и сириецът Матар ал Рулех. Медиите свързаха името на Саркис със загиналите.
Според информацията им тримата са били партньори по време на аферата" Опицвет" през 1997-1998 г. Тогава се писа, че чрез пазарджишката фирма "Фининвест" те са финансирали заниманията на химика Кристиян Младенов, който бе спипан с огромно количество произведен амфетамин.
По случая освен Кристиян Младенов, който впоследствие бе осъден, бяха задържани и двама съдружници във "Фининвест" - Николай Велков в Соня Талатинова. Те участват и във фармацевтичната фирма "Амон Ра", собственик на едноименната верига от аптеки. Тази фирма беше закупила машината за таблетиране на амфетамина, открита в Банкя.
През 1999 г. "Фининвест" купи 4,95% от акциите на Централната кооперативна банка и имаше намерение да кандидатства за още 5%. Същата фирма кредитира и компанията ЛВК "Гъмза", като за обезпечение прие 20% от акциите й в ЦКБ.
Впоследствие обаче варненската групировка ТИМ пое контрола над ЦКБ.
Според една от версиите, лансирани от медиите, след случая "Опицвет" отношенията между партньорите Саркис, Закка и Рулех охладняват силно. Следват двата неуспешни атентата срещу Саркис и успешният разстрел на Закка и Рулех. Няма официални данни Саркис да е задържан или разпитван по случая.

Всъщност досега ливанецът е задържан от МВР само веднъж - на 10 октомври 2001 г. Тогава при акция на НСБОП в дома му са открити четири пушки и карабина с оптични мерници, пистолети и голямо количество боеприпаси. Намерени са също над килограм скъпоценности и огромна сума в долари. Саркис е задържан и срещу него е образувано следствено дело.Няколко дни по-късно е пуснат срещу парична гаранция. Оказва се, че оръжието, намерено в седемте му телохранители, е законно регистрирано. От МВР съобщиха по-късно, че служителите, узаконили оръжието, са уволнени.
Иво Недялков не се съгласи да помогне на " 24 часа" за среща с именития си клиент. Кого още учи на бизнес адвокатът ?
Що за фирми консултира адвокатската къща на Иво Недялков?
"Бости трейдинг лимитед" е търговско представителство на едноименната кипърска офшорка, представлявана от руснака Михаил Бермант. предметът й на дейност е "консултации и други услуги по стопанската дейност и управлението". Фирмата е създадена през май тази година и е регирстрирана на адрес "Дондуков" 34 В.
На същия адрес има и друга фирма –“Меггаполис ТП", тоест търговско представителство на едноименна руска фирма. Тя е управлявана от рускинята Татяна Остроухова и е посочила втори адрес - за кореспонденция, на ул. "Данте", където е и адвокатската къща.
"БГ инфо", консултирана също от "Недялков и Дудоленски°, е 100% собственост на руснака Алексей Мелханов. Седалището й е в кв. Драгалевци на ул. 107, където всъщност е домашният адрес на адвоката Дудоленски според "Апис". Фирмата е създадена през Ноември 2001 г.
“Атол секюрити България" е 98% собственост на френската фирма "Атол секюрити" ЕООД. 2% от нея държи управителят Пламен Георгиев.
Той участва и в друга, свързана с Франция фирма –“Балкан транс фрет бтф" ООД. В нея си дели по 33, 333 % с французина Жорж Дебург и с Антоанета Виденова.
Освен Н Д.Е ЕООД Адел Саркис има и други фирми, за които няма данни, че ползват консултантските услуги на Иво Недялков. Според "Апис" първата му структура е регистрирана още през 1991 г. на адрес в столичния жк "Иван Вазов" и е с предмет на дейност търговия на дребно.
През юни 2000 г. е излязла регистрацията на друга негова фирма - "Адел Саркис - Ливан", която се води чуждестранен инвеститор. Седалището й е на домашния адрес на Саркис в Драгалевци. Ливанецът има още няколко фирми, а през 1999 г. е купил и фирмата "Флеш", държана дотогава от българи и молдовец. Тя притежава едноименния клуб в столичния жк "Борово".

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Симеон Пешов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар