събота, 8 януари 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 78

Ирена Кръстева - oт коректорка в БАН до медийна императрица

Ирена Кръстева е родена на 22 юли 1955 година.Тя нашумя след назначението си за шеф на Български спортен тотализатор през 2002 година от тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано.
Когато през 2005 година Весела Лечева става директор на Държавната агенция за младежта и спорта, уволнява Кръстева, която по това време вече е забъркана в скандална сделка със спортни имоти, тъй като е била изпълнителен директор на "Олимпика" ЕАД. Три години по-късно името й пак нашумява в още по-скандалната сделка за имоти на ИПК "Родина".
Ирена Кръстева е приближена до политическия кръг на ДПС, синът й Делян Пеевски беше зам.- министър в Министерството на бедствията и авариите от квотата на ДПС, а в момента е депутат от партията.
Въпреки всички скандали около името й, Ирена Кръстева е фактор на медийния пазар с водеща роля. Тя и синът й се сдобиха с цял пакет медии- в. „Монитор”, „Телеграф”, „Политика”, „Експрес”, „Меридиан мач”, великотърновския „Борба” и телевизиите ТВ 7 и BBT. Тяхна собственост е и най-голямата полиграфическа база в страната - ИПК "Родина".
Възходът на Ирена Кръстева като предприемач в сферата на медиите предизвика изумление и подозрения в българската общественост през последните две години. Вероятно заради добрите връзки със семейството на бившия цар Симеон Сакскобургготски, след идването му на власт като министър-председател през 2001 година, тя получи поста директор на държавния тотализатор, който трябваше да напусне през 2005 година. Неизкушена от каквито и да е знания в бранша, през юли 2007 година тя създаде холдинг „Нова българска медийна група” и купи за пет милиона евро двата всекидневника „Телеграф” и „Монитор”, както и 80 процента от седмичника „Политика”.
Много коментатори веднага започнаха да обсъждат в медиите въпроса откъде някогашната държавна служителка има пари за придобиването на печатни медии и дали не е подставено лице на неизвестни покровители.
Ирена Кръстева май лапна и ВАЦ.
Вестниците „24 часа“, „Труд“ и „168 часа“ бяха продадени от „Вестдойче алгемайне цайтунг“ – ВАЦ на австрийското дружество „Приватинвест ГмбХ“. По неофициална информация цената на сделката е 64 милиона евро. Според осведомени източници обаче зад дружеството стои самата Ирена Кръстева, изградила медийна империя в България с вестниците: “Телеграф”, “Монитор” , “Политика”, “Меридиан мач”, “Засада” (някогашния „Експрес“), 50% от търновския ежедневник “Борба”, “Балкан българска телевизия” (ББТ) и ТВ7. Сега в перлата на медийната корона блестят вече и водещите издания „Труд“, „24 часа“ и „168 часа“.
Каква е връзката между Любомир Павлов – един от местните партньори на „Приватинвест “ ГмбХ“ и Ирена Кръстева?
Първа следа
Медийната годзила и Павлов се познават от много години, като бъдещият медиен бос през далечната 1993 година стартира радио „Експрес“ и започва да издава вестник със същото наименование. През 2005 г. атакува телевизионния бизнес, основавайки телевизия ТВ7. А през 2007 г. решава да преформатира в. „Експрес“ в таблоид, който по-късно е преименуван на „Засада“. Любомир Павлов продава тези медии през 2009 г., като интересен е фактът, че той се възползва от консултантските услуги на Ирена Кръстева, която е собственичка на „Нова българска медийна група“.
Втора следа
Втората следа в сделката е съпругата на Любомир Павлов – журналистката Диляна Грозданова, която е съдружничка с Цветан Василев. Той е собственик на Корпоративна банка, близък до обръча от фирми на Доган.
Трета следа
Третата следа откриваме в съсобствеността на Павлов на ТВ7. Телевизията е притежание на медийния глашатай на ДПС Делян Пеевски, защото по неофициална информация ТВ7 е собственост на самия Доган.
Бизнесменът е известен и като депутат, издигнат от СДС. А по време на мандата на Стефан Софиянски, той е дясната му ръка.
А какво ще прави Мадам В. сега?
Ясно е, че от официалните изявление на „Труд“ и „24 часа“ няма как да стане ясно за тази медийна машинация. Ние Ви предлагаме един тест – ако примата на „Труд“ – Валерия Велева, изхвърчи от вестника, то това ще е само доказателство за нашата теория. Припомняме, че Мадам В. ужили Сокола, като разкри космическия му хонорар за „Цанков камък“. А е знайно, че Доган помни като слон, който гази всички „осички“ по пътя си, били те спрягани за негови бивши любовници.
Последният виц за Ирена Кръстева е, че отишла на лекар, защото я боли гърло. Той й казал: Кажи: А-а-а… Тя зяпнала: ВАААЦ.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Валери Николов .

Няма коментари:

Публикуване на коментар