неделя, 9 януари 2011 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 20

17.12.2010

Николай Младенов: Президентът е политическият чадър върху ДС

"Президентът Георги Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС в България", заяви външният министър Николай Младенов в петък. Той каза още, че почти всички съветници на Георги Първанов са били агенти на ДС и правителството няма да ги изпрати за посланици. Държавният глава заяви от своя страна, че присъствието на агентите на репресивния апарат на бившия комунистически режим в посланическия корпус не създава проблеми, а дебатът по темата в България има за цел просто да "разлае кучетата".
Премиерът Бойко Борисов пък коментира изказването на Първанов с лаконичното "Тези хора са наглеци".
"Аз съветниците няма да ги изпратя посланици, това правителство няма да ги изпрати посланици, той може да говори каквото иска, но искам да кажа, че той е лично политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България. Именно Първанов, а не БСП и социалистите", заяви Николай Младенов.
Първанов: Правителството на Борисов също е изпращало кадри на ДС
"Aз наистина се учудвам от двойния морал, защото има поне десет дипломати от този списък, които са изпратени от правителството на г-н Борисов. Има поне седем-осем души, които бяха обявени и стояха цяла година, те се знаеха и публично, и за тях не беше поставен въпросът. Т.е. поне половината от списъка на действащите сега дипломати е бил известен. Какво се случи сега, та имаме такава драма!?”, изненада се Първанов.
Според него с дебатът около ДС - посланиците се търси начин "да се разлаят кучетата, ако мога да си позволя сравнението с един такъв хубав филм”. По-късно от прессекретариата на президента съобщиха, че той предлага да бъдат отворени досиетата на всички, чиито имена Комисията за досиетата е обявила. Това би дало възможност да се види реалната дейност на всеки и да се избегнат всякакви инсинуации, смята президентът.

22.12.2010

Борисов подкани Първанов за дипломатите агенти

По-рано през деня президентът Георги Първанов за пореден път заяви, че не смята да отзове всички дипломати, за които има данни, че са сътрудничили на бившите служби. "Предлагам да седнем с премиера и да разгледаме всички отделни случаи, за да се види какво е правил даденият човек като сътрудник на ДС, кадърен ли е ли не", каза Първанов пред БНТ.
Президентът коментира още, че "България има слаб премиер". Според него Бойко Борисов вече не може да се оправдава с тройната коалиция за проблемите, тъй като става ясно, че няма управленски капацитет. "България няма нужда от шериф, а от добър стопанин", заяви още държавният глава.
Според него в началото на мандата си кабинетът е "тръгнал силно в борбата с престъпността с операция "Наглите", но впоследствие нещата поеха в лоша посока". "Сега се залага на показността, не мога да си обясня как се подслушва едно родилно отделение, а големите босове, известни с партизанските си имена, остават недосегаеми. Явно има двоен стандарт", каза Първанов.

24.12.2010

Първанов е закрилял далаверите в армията

Президентът Георги Първанов е разпънал политически чадър над далаверите в Министерството на отбраната по време на тройната коалиция. Това става ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в интервю за предаването „Уикенд” по ТВ7, което ще бъде излъчено в събота.
Премиерът обвини държавния глава в двоен стандарт и запита къде е бил той, когато са се правили всички далавери в армията. „Защо толкова години президентът е мълчал по тези теми”, запита Борисов. Той бе категоричен, че макар и финансовите машинации да са се правили във военното ведомство, президентът като върховен главнокомандващ е имал възможност да провери какво се случва там.
Междувременно от думите на Борисов става ясно, че се готви за втори мандат. Според него правителството на ГЕРБ е успешно и за да довърши започнатите големи проекти, то трябва да получи времеви толеранс. Запитан дали го е страх за живота му, Борисов категорично заявява, че „само глупавите хора не се страхуват”. Той изтъква, че заради направеното от него и от кабинета му си е спечелил доста врагове, но това няма да го откаже.

03.01.2011

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание изборния кодекс, приет на 22 декември 2010 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Според Първанов новоприетия изборен кодекс не се основава в необходимата степен на добрите законодателни решения и опита по прилагането им в областта на изборното законодателство, натрупани досега.
Той съдържа множество правни недостатъци, а някои негови норми са откровено отстъпление от постигнатото в последните 20 години, както и от демократичните стандарти за провеждане на избори, установени в Европа.
Като една от причините за налаганото вето Първанов посочва системно прокарваната в редица текстове „тенденция за ограничаване на активното и пасивното избирателно право на българските граждани”.
„Аз винаги съм отстоявал виждането, че промените в избирателната система трябва да бъдат част от една цялостна реформа на политическия модел.
Безспорно изборното законодателство е област, в която се срещат, различни политически интереси и поради това дебатите по приемането на едни или други нормативни решения са особено ожесточени”, изтъква президентът.

06.01.2011

Първанов за разговорите: Да коментирам? Мъка!

„Какво има да се коментира? Мъка!" Така президентът Георги Първанов коментира скандала с оповестените разговори между шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков.
„Аз мисля, че един такъв разговор идва да покаже, че това замерване със СРС-та, което започна преди време, няма да ни доведе до нищо добро и се опасявам, че такива случаи, такива инциденти, такава тенденция, не ни приближава към Шенген, напротив - ни отдалечава", коментира държавният глава.
По думите му притеснителното е съдържанието на разговорите. „Някой трябва да се замисли и за това, че когато веднъж си предизвикал подобно явление - изтичане и даже злоупотреба с информация, трябва да очакваш подобно нещо", коментира Първанов. "Както се казва: "Който нож вади, планина повдига", добави президентът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар