петък, 28 януари 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...31

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Димитър Димитров - Маймуняка почина в болницата

29.01.2002

Бобмен атентат срещу Димитър Димитров – Маймуняка.
Покушението срещу боса от бившата групировка ВИС беше извършено на 29 януари 2002. На 31 януари следователите трябваше да разпитат Димитров.
Димитър Димитров - Маймуняка е починал от тежък хематом в мозъка, нанесен от частиците стъкла, които са се разпръснали при взрива, обясниха лекари от Военна болница. Той е имал и проблеми с белите дробове. Смъртта му е настъпила часове преди да се проведе назначения разпит. Така още едно убийство остава неразкрито, бе краткият коментар на криминалисти.
Неизвестни задействали дистанционно бомба. Взривът е избухнал секунди след като Маймуняка е влязъл заедно с охраната си във входа на сградата. Освен него в болница бяха настанени и охранителите му. Според МВР, това е вторият бомбен атентат срещу основна фигура от бившата ВИС.
В края на 2000 година беше взривен джипа на Николай Цветин. Той заедно с Георги Илиев спешно се завърнаха в България заради атентата срещу Маймуняка. Двамата в момента са акционери във "ВАИ Холдинг", а преди това са били членове на ВИС.
Дълго време след смъртта му не стихваха коментарите за това кой му е поръчал "вестника". Според близки до Димитров седмица-две преди покушението той подсилил охраната си. Когато идвал в бл. 27, първо влизали двама от хората му, след това той и накрая трети бодигард. И тримата ходели с пищови в ръце. Този факт дава основание да се предполага, че Маймуняка е получил някаква заплаха за живота си. Каква и откъде е дошла обаче, никой не знае, включително и хората в МВР.

Най-екстравагантната версия за това кой е поръчителят на атентата бе, че бомбата е поръчана от средите на самите висаджии. Разпространена бе хипотезата, че старата мутра Маймуняка не пасвал на плановете на върховете на групировката ВИС за развитие на бизнеса. Според тази версия Димитров продължавал да прави познатите от времето на Васил Илиев зулуми и по този начин пречел на Георги Илиев и на приближените му да "изчистят" бързо бизнеса си.

По времето на Васил Илиев Маймуняка отговаря за трафика на луксозни лимузини и ръководи бригада за издирване на крадени коли. Сред най-верните му другари е не кой да е, а Мико Цанов, известен приживе с прякора Мико Шперца. За него се носеха легенди, че е гениален в "тънката" работа при отварянето на автомобили.

Двамата приятели лазеха по нервите и на конкуренцията, и на МВР, но оставаха неуловими след подвизите си. Все пак шефът на МВР Богомил Бонев успя да отмъсти отчасти на видните висаджии, като им изпрати чета барети, които помляха от бой Маймуняка, Мико Шперца и още шестима от приближените им. Търкалът се заформи след пътен инцидент с участието на "Ауди" на висаджиите и автомобил на баретите, както сочи официалната информация за случая. Доколко тази част от историята е вярна, един Господ знае, но Маймуняка и Цанов ядоха много здрав пердах на 23 ноември 1995 година. Край стадион "Раковски" при наказателна акция на СОБТ осемте мутри бяха натоварени на автобус на Столичната дирекция на вътрешните работи и откарани на пусто място на Витоша, където били обработени с метални пръти и бухалки.

Тандемът Маймуняка - Шперца дълги години въртеше успешен бизнес с крадени коли, но постепенно ангажиментите им намаляваха. В годините след убийството на Васил Илиев бързо набра сила конкурентната застрахователна кампания СИК, която иззе голяма част от нишата в застраховането на автомобили. А ВИС така и не успя да развие тази дейност.

Димитър Димитров - Маймуняка заряза съвсем този бизнес след третото покушение над близкия му приятел Мико Цанов. За първи път на 12 януари 1999 г. Шперца стана мишена на неизвестни килъри, които го простреляха в мерцедеса на приятеля му Димитров. Тогава той се отърва като по чудо. През март същата година обаче душманите на Цанов бяха по-точни и му пуснаха четири куршума в главата и тялото. След 80-дневна кома Шперца се пресели в отвъдното и остави Маймуняка сам.
Цветя и венци оградиха църквата на столичните Централни гробища вчера в 16 часа следобед. Близки и приятели изпратиха Димитър Димитров - Маймуняка до гроба му. Той загина, след като бомба избухна на метър от него. Два дни беше в кома. Умря, без да дойде в съзнание. От взрива пострадаха и двамата му охранители. Те също дойдоха да се простят с шефа си. Превързани, с марли на ушите, те сложиха огромни букети в ковчега на Маймуняка. Простете се с него, каза попът и дълга колона от близки и познати с насълзени очи оставиха цветя в ковчега му. На погребението дойде шефът на ВАИ-холдинг Георги Илиев. Бивши футболисти и треньори също се простиха с Маймуняка. Два огромни венеца поставиха футболистите от ФК "Беласица", на който Димитър Димитров беше вицепрезидент. Това е голяма загуба за нас, беше единственото, което казаха футболистите. Приятелката на Маймуняка Надя не спря да плаче през цялото време. Четирима от най-близките приятели на убития носеха ковчега отворен. Едната ръка беше внимателно покрита с цветя. Обезобразена е, говореха близките му. Пред ковчега вървеше мъж с портрета на Маймуняка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар