петък, 21 януари 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...27

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

B центъра на Благоевград с огнестрелно оръжие от дистанция е прострелян в главата 45-годишният Васил Горчев Върбанов.

21.01.2005

Престъпният бос на Югозапада Васил Горчев-Кьоравия бе убит вчера посред бял ден пред хотел “Ален мак”. Недосегаемият 46-годишен бизнесмен бе застрелян показно с 1 куршум в главата в 13,20 ч пред очите на охранителите си. Никой от многобройните гардове не е чул изстрела, ни е видял килъра. В момента на стрелбата Горчев е бил с лице към новия бизнесцентър, а охранителите - с гръб към него. След екзекуцията две таксита са потеглили веднага от стоянката, разказаха очевидци. През това време по площада е имало доста хора, но никой не е пострадал. Невредими са останали и охранителите, които са били на една ръка разстояние. Точният мерник означава, че килърът е бил снайперист. След като бил покосен, Горчев паднал по гръб с крака към саксиите. Куршумът отнесъл дясната половина от главата му и излезнал през тила. Локва кръв, примесена с пръснат мозък, свидетелстваше за ударната сила на оловото. Предполага се, че убиецът се е целил от покрива на бизнесцентъра или от апартамент на съседната кооперация. Другата версия е, че стрелбата е произведена от движеща се кола. В първия момент охранителите решили да откарат Горчев в Спешния център, но виждайки, че губи много кръв, повикали линейка. Лекарите дошли след пет минути само за да го транспонират до реанимация, където той издъхнал.
Минути по-късно районът бе отцепен от полицаи и следователи. На мястото на инцидента пристигнаха директорът на РДВР-Благоевград ген. Богомил Янев, окръжният прокурор Ради Тодоров, полицейски шефове. Изненадващо се появи и ченгето Иво Михов от отдела за тежки престъпления на МВР, който работи при топполицая Ботьо Ботев. Присъствието му не е случайно, тъй като бил извикан на помощ в Сандански, за да търсят убиеца на Кольо Мамината. Докато течеше огледът, наоколо се навъртяха стотици сеирджии. До 16 ч куршумът не бе открит. Лично началникът на криминалния отдел Олег Кръстев започна да обръща една по една металните решетки, за да да търси с металотърсач оловото. Полицаи разшириха периметъра и заградиха района в радиус от 30 метра. Спряно бе движението и на колите около АУБ, а минувачите бяха отпращани да заобиколят сградата. От куршума нямаше и следа, което събуди съмнения, че той е бил прибран в суматохата. Слуховете в тази посока бяха подхранени от открита кървава салфетка, която бе взета като веществено доказателство. Следователят Любомир Коемджиев ръководеше следствените действия по оглед на кървавия участък. Открито бе парче от счупените маркови слънчеви очила на Кьоравия, които той не сваляше от очите си.
В това време антимафиоти и следовател Георги Качорев се качиха на 5-ия етаж в хотел ”Ален мак”, за да претърсят апартамента, който обитаваше Горчев. Над 10 охранители бяха привикани на разпит в следствения арест. Изясняват се обстоятелства от последните дни на жертвата. Най-вероятно той е убит заради дрога. Часове преди да бъде застрелян, антимафиоти арестуваха в Сандански двама наркодилъри на хероин.
В сряда вечер при спецоперация на РЗБОП са открити 210 г хероин
във фамилната къща на Илия Ангушев в санданското село Склаве. На 19 януари към 18 часа по сигнал ченгетата са претарашили къщата и са открили хероина в помещение, което не се заключвало. Илия Ангушев и съпругата му са починали преди няколко години, в къщата не жевеел никой. В събота и неделя там отивало семейството на сина им Георги, които живеят в Сандански, и техният син Илиян. При претърсването на къщата полицаите са извадили от нея хероина, който след претеглянето му в най-близкия магазин в селото се е оказал с тегло 210 грама. Като заподозрян по случая за 24 часа е задържан в полицията Илиян Ангушев, след което съдия Иван Калоянов, който се занимава със случая, го е задържал за още 24 часа и в момента се води следствие. Информацията за задържането на наркодилърите бе потвърдена за “Вяра” от окръжния прокурор Ради Тодоров. Разбиването на канала може да е коствало живота на Кьоравия.
Смъртта го намери на работното му място - плочките пред хотел ”Ален мак”. Мълвата говори, че поне половината от комлекса де факто е негов. Той живее от 10 години в хотела.
През последните месеци е сменял стаите, научи “Вяра”. Горчев живее отделно от съпругата и дъщеря си от много години. Той обаче ги подсигурил добре материално. Двете живеят в луксозна кооперация, намираща се покрай дерето зад Второ основно училище.
Имаше период, в който негов съсед бе шефът на РДВР-Благоевград Красимир Младенов, който в момента е зам.-началник в НСБОП.
По-късно на един и същ етаж с него живееше и полк. Стойчо Стойчевски, който ръководеше РДВР-Благоевград до есента на 2001 г.
Хотелът имаше славата на място, където процъфтява проституцията. И до ден днешен кафенето и ресторантът бяха запазена територия за добре облечените бизнесмени.
Криминалният антураж на Горчев често смущаваше с демонстративното си присъствие гостите на хотела. По време на заседанията на Борда на директорите на АУБ те си бяха позволили да обиждат експремиера Филип Димитров и княгиня Мария Луиза. След като шефовете на АУБ се оплакаха, полк. Стойчевски привика Горчев и компания на беседа в полицията, за да ги предупреди да не се натрапват с присъствието си.
Кьоравия и хората му бяха се превърнали в нещо като местната атракция на Благоевград и всеки ден можеха да бъдат видени как се припичат отпред. Явното присъствие на бизнесмените говореше, че те не се чувстват застрашени.
Тези навици са били известни и на изпълнителя на мократа поръчка, който вчера ликвидира Горчев. За Кьоравия се носеха легенди, една от които е, че той дърпа конците в подземния свят и има височайши покровители, в това число и в МВР. Преди да бъде убит обаче, съдебното му досие бе кристално чисто.
Васил Горчев Върбанов е роден през 1959 г. в кюстендилското село Драговищица. Постоянният му адрес е на ул. ”Струма” №24 в Перник.
Прякора си получава като малък, след като по думи на негови познати бил ослепен от баща си, който го залял с киселина.
Горчев има две изтърпени присъди в началото на 80-те години заради две бягства от казармата. През 1984 г. той е осъден от Военен съд да лежи 6 г. в ареста, а след това за повторно бягство от дисципа му лепват още 1 година.
В разцвета на мутрите, в началото на 90-те години, той гравитираше около силовата групировка ВИС-2. Тогава той бе замесен в първия рекет, след като бе изнудван собственикът на благоевградското заведение ”Горска поляна”. По този случай той бе осъден на 3 месеца. След това Кьоравия се намеси на страната на охранителите от “Бизнесинтернешънъл” в битката им за надмощие с гардовете от “Дорли”. При среднощен екшън пред хотел ”Ален мак” бе убит човек на “Дорли”. След патакламата Горчев излезна чист като момина сълза. Висящите дела срещу него бяха прочистени от услужливи и добре платени ченгета. Прекратено бе и дело за опит за изнасилване, след като потърпевшата си оттегли показанията. След 1997 г. детският период на война между враждуващите силови групировки приключи. Момчетата от ВИС и СИК започнаха да легалидират бизнеса си в други апетитни сфери. Васил Горчев започна да се занимава с череши. Той отговаряше за този бизнес в Благоевград и бе човекът на ВИС-2 за Благоевград. Негови хора пазеха черешовите масиви на Българчево.
Въпреки че свързваха името му с наркомафията, Горчев стоеше настрана и никога не е смъркал дрога. Ченгета имаха оперативни данни, че той дърпа конците, но никога не откриха и прашинка доказателство в тази посока. Както и стана при последното му задържане през декември 2003 г., когато бе открита нарколабораторията в Разлог. Кьоравия и свитата му бяха изкарени от вечеря в Зимната градина на “Ален мак” и заведени в ареста, но после набързо бяха освободени. По случая бяха обвинени химикът Силви Петров и Пламен Илиев-Джудиста. Кьоравия отново остана сух.
Справка в регистъра на АПИС доказва, че той бе свързан с дясната ръка на “ВАИ холдинг” Николай Цветин и финансисти от Първа частна банка.
Васил Горчев става притежател на разложката фирма ”Кора” АД за няколко месеца. На 10.02.2003 г. той притежава 99% от дяловете на дружеството, чийто предмет на дейност е търговия с канцеларски материали и мебели, без столове. Останалият процент държи благоевградчанинът Аспарух Стоименов.
Първоначалните собственици на акционерното дружество са Александър Алуминов и Росица Жегова. Двамата създават “Кора” АД през 1998 г. А Александър Алуминов е приятел на втория човек във ВИС-2 Николай Цветин. През 2000 г. дружеството е притежание на софийската фирма ”Рабелс” и “Ейджи трейдинг”. В “Раблес” един от собствениците е Людмил Владимиров, служител на Първа частна банка. Кьоравия слага ръка на фирмата само за 10 месеца, най-вероятно след като тя е прехвърлена заради заем. През декември тя отново става притежание на Алуминов и Жегова. На колко се равнява богатството на митичния Васил Горчев тепърва ще се изяснява след приключване на разследването. Изгода от смъртта му имат най-малкото хора, на които той е давал заеми. Не случайно другият му прякор бе Лихваря, тъй като е публична тайна, че той припечелваше пари от кредитиране. Името му даже се завъртя миналото лято като един от най-крупните участници в черното тото. Слухове свързват името му и с последните местни избори в Благоевград, след като се понесе мълва, че е налял пари в кампанията поне на двама от възловите кандидат-кметове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар