петък, 21 януари 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...28

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.
Разстреляха Джиджи в сребрист мерцедес

22 януари 2009

Криминално проявен мъж бе убит тази нощ в София, съобщи БТА по информация от МВР. По първоначални данни Йордан Цонков - Джиджи, роден през 1965 година, е прострелян смъртоносно в столичния квартал "Люлин" около 2 часа през нощта. Убийството е станало на паркинга пред бл. 914. В регистрите на МВР името му се свързва с множество кражби на автомобили и измами, съобщиха от ведомството.
Мъжът е прострелян, докато карал автомобил "Mерцедес". Стреляно е с автоматично оръжие - Калашников през предното стъкло, вследствие на което той е загубил контрол над управлението. Колата се е ударила в стълб на уличното осветление, прегънала го е и се е обърнала на една страна върху него.
На предното стъкло на колата има най-малко 7 дупки от куршуми. Нападателят е стрелял почти от упор, след което, отстъпвайки назад пред движещия се автомобил, е продължил да стреля. Общо изстреляните куршуми са между 10 и 13.
Установено е, че в мерцедеса заедно с простреляния е пътувала и млада жена на име Теодора, която се е отървала само с леки контузии и силна уплаха.
Стрелецът е успял да избяга и самоличността му е неизвестна. На мястото на инцидента снощи се събраха полицейски и пожарни коли, както и автомобили на Бърза помощ.
До 3:00 ч. мерцедесът не беше свален от прегънатия стълб и тялото на водача не беше извадено, предаде още БГНЕС.
Пожарникарите, сред които и жени, изчакваха полицейските експерти първо да извършат оглед на автомобила и мястото на инцидента.
Справка на Дир.бг в регистрите на "Апис" показа, че убитият Йордан Цонков (с бащино име също Цонков) има две фирми - "Панама 2005" ЕООД, която се занимава с търговско посредничество с разнообразни стоки и "Айс М-Джи" ООД, където Джиджи е съсобственик с 42-годишния Методи Борисов. Предметът на дейност на "Айс М-Джи" е търговия с електроуреди и дребни домакински стоки.
Застреляният Йордан Цонков-Джиджи бил легендарен касоразбивач, ментор на всички обирджии в София. Дори преди години той учил как да краде обявения за издирване като престъпен бос Таки, пише в. “24 часа”, цитиран от БЛИЦ.
Джиджи е известен още и с това, че с част от спечелените от обири пари си купил и почти всички апартаменти в един вход на блок в столичния квартал "Люлин". В тези жилища живеели близки и роднини на крадеца.
Кариерата на Цонков започнала още в края на 80-те години на миналия век. Първоначално той започнал да краде от домове, като постепенно се специализирал в отварянето на сейфове и от повече от 10 г. е прочут като касоразбивач №1 у нас, разкриха запознати.
В последните години Джиджи бил тартор на всички крадци в София. Той не само че ги познавал и обучавал, а и давал разрешение за всеки по-сериозен удар. Всяка информация за богат офис, който може да бъде опразнен, минавала първо през Цонков, който решавал кой и кога да извърши обира. Самият Джиджи участвал лично само при много едри случаи и когато смятал, че няма риск следите да доведат до него.
Последно убитият бил арестуван миналата година. Тогава полицаите събрали доказателства, че Цонков е участвал в обир на над 120 000 лева в различна валута от каса в офис на фирма за мобилни технологии. След ареста му обаче съдът преценил, че няма нужда да го оставя зад решетките, и го пуснал под гаранция от 3000 лева.
Освен версията, че Джиджи е убит заради участие в отвличането на Киро Цигането, криминалисти проверяват и хипотезата, че касоразбивачът е разстрелян от по-млади обирджии, които искали да го изместят.
Другата версия е, че той е участвал заедно с починалия арестант Пламен Куцаров в похищението на Цигането, за когото се смята, че е убит, тъй като не е бил освободен след платен откуп. Според версия на в. "Телеграф" похитеният от Куцаров бандит Цигането миналата година откраднал пари от приближени на Таки. Сумата била 1 200 000 лв. Ощипаните започнали да търсят парите си, но Цигането се покрил. За главата му била издадена смъртна присъда. След като видял, че няма лесно да се отърве, той пратил жена си да преговаря как може да върне парите и да запази живота си. Договорката била направена, след което Цигането победоносно се появил в квартала.
Отново според "Телеграф" Джиджи е проговорил пред ченгетата и е издал Пламен Куцаров. Разказал каква била ролята му в бандата за отвличания. Тъкмо на база на негови показания антимафиотите арестували Куцаров в сряда сутринта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар