неделя, 30 януари 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 85

28.02.2008

Пловдивският бизнес Оскар отива при Бедо Доганян

And the business goes to … Бедо Доганян! Така би прозвучало обявяването на тазгодишния носител на наградата „Бизнесмен на годината”, ако се предаваше и в Лос Анжелис по сателита. Финалът на традиционния конкурс за „Бизнесмен на годината” на ИК „Марица”, „Хермес медия” и Община Пловдив е тази вечер от 19 часа в ресторант „Филипополис” на х-л „Марица”. Ще се излъчва по Евроком-България.
Сред седемте номинирани в категория „Бизнесмен на годината” са освен председателят на Надзорния съвет на Синергон холдинг г-н Бедо Доганян още: Максим Митков, собственик на „Макском” ЕООД, Венцислав Каймаканов, съсобственик на „Юрий Гагарин БТ” АД, Иван Куков, изпълнителен директор на „Филкаб”, Христо Георгиев и Герхар Грубер, прокуристи на „Либхер” ЕООД, Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД, Ангел Батаклиев, собственик на „Никан лайн”.
В състава на Синергон холдинг влизат едни от най-бързо ликвидните дружества на фондовата борса. Активите на холдинга са над 200 млн. евро. Синергон холдинг е една от първите български компании, стъпили здраво на пазара в Китай, завоювали стабилна бизнестеритория в Сърбия.
В категория „Фирма на годината“ номинираните са „Бултекс 99“, „Мегалекс“, „Виктория груп“, „Медлайн клиник“, „Юг маркет“, К-И Инвест холдинг“, „Пластек".
Бедо Доганян е роден на 8 октомври 1953 г. в Пловдив. Завършил е “Финанси” в Свищов. Опитът му преминава през Държавен финансов контрол, след което от 1992 г. до 2000 г. е изпълнителен директор на "Петрол" АД. Основател на приватизационен фонд "Петрол", преименуван по-късно на "Синергон холдинг". От създаването му през 1996 г. е председател на надзорния съвет на холдинга и един от най-влиятелните хора в българската икономика. Така го определя най-големият икономически сайт у нас Инвестор бг. За обезпечаване на инвестиционната си програма миналата година "Синергон холдинг" издаде облигационна емисия в размер на 10 млн. евро и предприе увеличение на капитала. Бедо Доганян става член на надзорния съвет на Инвестбанк. Той влиза в управата не като акционер, а като независим експерт и се занимава с подготовката за първично публично предлагане на банката и пласирането на емисията. Член е на управителния съвет на Съюза на инвеститорите в туризма.
В края на май 2007 г-н Бедо Доганян дари от името на Синергон холдинг 50 хиляди лева за осъдените в Либия български медицински сестри.
Моята лична амбиция е да увелича активите на Синергон до един милиард евро, заявява пред Инвестор г-н Доганян. Такава цел виждам като много амбициозна, но в същото време и постижима. Ако си позволя шега – и с активната помощ на инфлацията. В момента активите ни са около 200 млн. евро, от които около 100 млн. лв. в туризма. Във всеки един момент ние можем да се освободим от даден бизнес и да придобием друг, ние не може да разглеждаме активите на дружеството като статика. За да разберете логиката на холдинга, утре той може да реши, че има нова ниша в телекомуникациите и да продаде целия туризъм, за да се пренасочи нататък, обяснява бизнестратегията си тазгодишният носител на наградата "Бизнесмен на годината" г-н Бедо Доганян.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Николай Ибушев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар