неделя, 23 януари 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...30

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.
Разстреляха Емил Димитров - Макарона

24.01.2001

Емил Димитров с прякор Макарона е застрелян с два куршума в главата в 19,50 ч. в сряда, съобщи МВР вчера. Той е седял в бял Фиат Пунто, след като е бил във фитнесзала "Майорка" на ул. "Кораб планина" 36. Криминалисти и антимафиоти се въздържат от версии . Двама убийци го заклещили с изстрели от две посоки.
Според първоначалната информация на МВР Макарона е бил с шофьора си, а убиецът е един. Той бил стрелял през задното стъкло на колата. От полицията, засега се въздържат от версии за показното убийство. Със случая се занимават и антимафиоти от НСБОП.
След вчерашния втори оглед и разпит на свидетели криминалисти са установили, че Макарона е бил сам в колата, а стрелците са били двама. От полицията твърдят, че единият убиец е стрелял от непосредствена близост по предното странично стъкло на фиата, а другият по задното.
Двамата убийци са дошли с "Фолксваген Голф" на тясната улица в столичния ж.к. "Лозенец". Автомобилът е открит вчера на ул. "Крум Попов", близо до 4-о районно.
"Не познавам подобен човек, тук идват много хора. Той не е сред честите посетители във фитнесзалата", заяви за в. "Сега" младо момиче, което се представи като управителка на комплекса.
Фитнесзалата е в нова 7-етажна жилищна сграда. В нея се намират фирми на Явор Капитанов, собственик на фитнеса. Повечето от жителите й са свързани в роднински отношения и се занимават предимно с текстилен бизнес. Един от съдружниците на съпругата на Явор Капитанов е бил известния Томо Борисов, президент на "Алфа секюрити".
42-годишният Емо Макарона е един от най-известните бизнесмени в производството и търговията с пиратски компактдискове. Като собственик на фирма "Унисон" - Ботевград той бе разследван за незаконно производство. През 1998-а линията му бе спряна. Месеци по-късно беше изнесена в Черна гора, където работи и досега. Според публикации съдружник на Макарона в черногорската фабрика за дискове бил застреляният миналата година сръбски националист и военен командир Желко Ражнятович - Аркан. След смъртта му се разбра, че Макарона си получил парите за дяловото участие там. Според друга версия обаче Димитров дължал пари на Аркан приживе.
Българския пазар сега се захранва с пиратски дискове от тази линия в Черна гора и от други две линии в Молдова и Украйна.
Убитият в тузарския "Лозенец" Емил Димитров имал добри връзки със силовата групировка СИК. Бившите застрахователи и избягалият в щатите шеф на фалиралата "Балканбанк" Иван Миронов му дали пари, за да стартира бизнеса с пиратски дискове и касети. До 1997-а фирмата на Макарона държеше над 80 на сто от музикалния пазар у нас. Нейните пиратски продукти се търгуваха в Турция и цяла Източна Европа. Музикалната компания "Вирджиния рекордс" заведе дело срещу Макарона за кражба на интелектуална собственост за 23 млн. нови лева. Въпреки делото същата компания направи поръчка част от лицензираните й заглавия да се тиражират от линията на "Унисон" в Ботевград. След като тя бе закрита и изнесена в Черна гора, халето е било наето от фирма на Интергруп. Сикаджиите са имали намерение да правят там фабрика за цигари, за което били внесли и оборудване. После се отказали и пренесли техниката в русенско село. Според данни на НСБОП машините сега работят и правят цигари за износ, а обектът е строго охраняван.
Напоследък Макарона се бил сближил с "ВАИ холдинг" на Георги Илиев, твърдят запознати с делата му. Димитров трябвало да организира производство на DVD-дискове, за което получил голяма сума. Не се знае дали е изпълнил поетия ангажимент към тази силова групировка. Името му стана особено известно през 1999 г., когато бе хванат да дава 75 000 долара подкуп на бившия шеф на икономическа полиция на СДВР Михаил Димитров. Тогава Макарона сътрудничел на НСБОП и следствието, за да бъде хванат полицая. Така и не се разбра за какво е бил даван подкупа, а само, че парите е трябвало да се предадат от ченгето на трето лице, което остана в сянка.
Богомил Бонев е поръчал убийството на шефа на "Унисон" Емил Димитров-Макарона, заяви сензационно пред "Новинар" бившият главен прокурор Иван Татарчев.
Това твърдение се съдържало в показанията на пловдивския адвокат Христо Кисьов, срещу когото бе направен опит за убийство на 28 януари.
Бившият шеф на следствието и сегашен депутат Бойко Рашков заяви , че има показания на човек от Пловдив, който твърди, че срещу него е направен опит за убийство, поръчан от Бонев. "Медиапул" уточни, че става дума за адвокат, близък до "Унисон".
Неизвестни стреляха срещу Кисьов пред гаража му на ул. "Кресна" в Пловдив. Адвокатът оживя по чудо след като куршум мина през врата му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар