сряда, 12 януари 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...26

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Пред дома му в столичния ж.к. "Дружба" е застрелян Герман Винокуров.

11.01.1994

Страховитият украинец бе убит 40 дни преди да се роди дъщеря му Ава.
Украинският треньор по бойни изкуства Герман Винокуров загива от ръката на неизвестен престъпник в България 40 дни преди да се роди дъщеря му Ава. След погребението му вдовицата Алеса Налбантова надмогва мъката и подновява кариерата си на естрадна певица в кипърски и наши луксзаведения. Тя казва, че знае кой е участвал в убийството на мъжа є, но се страхува да го назове.
Делото за екзекуцията на украинеца е спряно шест месеца след нощта на 18 срещу 19 януари 1994 г., когато съседи намират още топлото му тяло в локва собствена кръв. Извършителят не е открит в законния половингодишен срок за следствието. Едва ли някога ще се потвърди или ще се отрече предположението на криминалистите, че тренираният в Афганистан републикански шампион по таекуондо и радетелят за източни бойни изкуства Цветан Цветанов са умъртвени по една и съща воля.
Лично покойният бос на Българския спортен съюз (тогава шеф на ЦСКА) Цветанов довежда у нас чужденеца и го настанява на работа като треньор по бойни изкуства в армейския клуб, разказват свидетели на приятелството им. Преди да бъде разстрелян до дома на любовницата му на 30 август 1994 г., доцентът признава за дружбата си с украинеца и пояснява, че пътищата им се разделили, когато Герман си намерил по-подходящо занятие и се отказал да бъде негов бодигард.
Часове след като 32-годишният Винокуров е намерен мъртъв до отворената врата на апартамента му в блок 268 на квартал “Дружба”, полицейските говорители съобщават, че става дума за убийство на криминалнопроявен. В хода на следствието по-късно е изяснено, че досието на бившия спортист е чисто, макар в СДВР да се коментира усилено активността му в подземния свят.
По официални документи гражданинът Герман Семьонович Винокуров е пристигнал в страната ни през 1989 г. Уволненият от афганистанските части на съветската армия старши лейтенант привлякъл вниманието на майстора по бойни изкуства Цветанов с таланта, който демонстрирал на състезания.
По полицейски данни трансферът на крадени коли за Русия е основното занятие на Герман извън спорта, което му осигурява ролята на важна фигура във влиятелните наши “борчески” среди. Бойните умения му носят славата на най-скъпоплатения в София килър, въпреки че няма смъртоносно поръчение, в което той е уличен.



Шампионът по таекуондо е познавал убиеца си, подсказал огледът на местопрестъплението след смъртта му. Атлетичната, близо двуметрова фигура на афганеца била просната до широко отворената врата на жилището му на деветия етаж, което означава, че той е отворил, без да се усъмни в зловещата цел на визитата.
Куршумите се изсипват като лавина – пет в главата и два в гърдите, и повалят завинаги мощния боец. Нападателите са били най-малко трима.
Съседи от вход В чуват към 4 часа призори писък, последван от изстрели и шум от забързани стъпки по стълбите. По слух те отгатват, че беглецът (или бегълците) спира за малко на по-долна площадка, а после се изнизва през единствения вход, нарушавайки отчетливо нощната тишина.
Вестта за смъртта на Герман Винокуров в дома му в “Дружба” идва само 7 дни след като полицията вдига четири трупа от улица в същия квартал. Мнозина търсят общото между двете събития, но следствието не открива причинно-следствена връзка между тях.
Престрелката на 12 януари 1994 г. е между враждуващи групировки от охранителния бизнес. От шест коли със софийска и пазарджишка регистрация се стрелят с автомати между блок 50 и 51. На полесражението остават повече от 80 гилзи. На място загиват Петьо Маргитин и Ангел Червенков от Пазарджик. Те приживе работят за местната фирма “Гардения 69”. Други двама участници в сражението – Цветан Божков от охранителната фирма “CBR” и пазарджиклията Велизар Велчев, умират по-късно в болница.
Следите от уличното кръвопролитие отвеждат криминалистите и в спортния комплекс “Дескрим” – известното седалище на каратистите, на които Цветанов е патрон. По-нататък обаче умозаключенията на разследващите не надхвърлят констатацията, че убийствата на Винокуров и Цветанов си приличат по престъпния почерк. Следствието за екзекуцията на доцента е прекратено поради невъзможност да се съберат още факти за личността и мотивите на неизвестния убиец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар