петък, 14 януари 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 80

Иво Методиев Недялков – пирамиди, фараони и балъци за милиони

Роден на 9 август 1966 г. Иво Методиев Недялков е български юрист и предприемач. Доктор по международно право. Завършил Право в СУ "Кл. Охридски". Стажант-съдия в Софийски градски съд (1991-1992 г.) Специализирал в областта на международното търговско и банково право във Великобритания, САЩ и Швеция. Владее английски, френски,испански, руски и сърбохърватски. Женен е и има 2 деца.
Бил е генерален директор на българско държавно външно-търговско дружество; член на International Bar Association - London (2001) и на International Institute of Human Rights (2005). Участва в International Council of Commercial Arbitration - Stockholm, Sweden.
Според публикации във вестник „24 часа“, Недялков е работил в ЦК на ДКМС и „Държавна сигурност“. Баща му Методи Недялков е известен научен работник в областта на черната металургия, изобретател и рационализатор, активен член на БКП. Майка му е била главен счетоводител на завод "Фохар" в кв. Бояна.
До 1989 г. Недялков работи за "Кинтекс" по линия на т.нар. "скрит транзит" от името на турчина Фарук Бикрич - контрабандист на цигари и оръжие, покровителстван от „Държавна сигурност“. От 1990 г. е генерален директор на българско държавно външнотърговско дружество. През 1992 г. създава „Ист-уест интернешънъл“ - едно от първите акционерни дружества след 1989 г. Дружеството емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. Недялков притежава финансова къща, застрахователно дружество, строителна фирма, много заведения, софтуерна компания и издателство, учредява Българска сконтова банка. В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара. Оправдан е през 2005 г. По негова жалба Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане.
Работи като юридически директор на водеща финансова институция в София. Бил е съдружник в адвокатската къща на Венцислав Дудоленски - бивш кмет на район „Студентски“ в София. Избиран е и за национален секретар на Новата консервативна партия. Понастоящем работи като консултант. Сред неговите клиенти са съмнителни фирми и лица, между които и спрягани за контрабандисти на наркотици, оръжие и цигари. Двама бивши съдружници на Недялков са публично разстреляни на улицата - Димитър Дацов през 2000 г. (свързан с приватизацията на „Химко“ АД, Враца), и Константин Дишлиев (обявен от медиите за "финансиста на мафията") през 2005 г. Според журналиста от в-к "24 Часа" Станимир Въгленов, друг клиент на Недялков - ливанецът Адел Саркиз, оцелява при 2 неуспешни атентата. Според оперативната информация на МВР, цитирана от БНР, Саркиз е сред контролиращите наркоканалите от и за Близкия изток .
В края на август 2000 г. Иво Недялков, когото медиите наричат често фараон, бе обвинен в присвояване на 203 227 912 стари лева в периода 1993-1994 г.
Около 5000 вложители се жалват, че са ужилени от неговия "Ийстуест интер нешънъл холдинг груп" и от други свързани структури.
Следствието срещу Недялков започва през 1995 г. Година по-рано той заминава в чужбина заедно със съпругата си Петя -първо в Швейцария, след това в Англия, обикаля цяла Европа.
На 20 август 1996 г. е арестуван от Интерпол в луксозна вила на френския Лазурен бряг. Скоро след това е екстрадиран в България, където прекарва известно време в следствения арест, но заради влошено здраве е пуснат под гаранция.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Иво Недялков – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар