събота, 29 януари 2011 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 21

12.01.2011

Станишев: Страната навлиза в управленска криза

Страната навлиза в управленска криза. Това заяви председателят на Парламентарната група на Коалиция за България и на БСП Сергей Станишев в началото на новата пленарна сесия на Народното събрание. Той обаче отбеляза, че още е рано да се говори за политическа криза.
Според Станишев има очевиден срив на приходите в бюджета и на инвестициите, инфлацията е повече от официалната и хората обедняват. Няма политическа воля за справяне със сивата икономика и през миналата година контрабандата се развихрила, като в цигарения бранш е нараснала двойно, твърди екс премиерът.
Относно плюсовете на управлението Станишев посочи, че миналата година се е казвало, че управляващите поне ловят престъпници, но наскоро е станало ясно, особено след случая в Горна Оряховица, че се търсят просто виновни без доказателства. По думите му
строителството на магистрали също е важно, но не е единствено, не може да нахрани пенсионерите.
Новото е моралната криза на управлението чрез поредицата от скандали, които излязоха в публичното пространство, защото дълго време хората казваха, че ГЕРБ са неопитни, учат се, допускат грешки, но поне са почтени, поне няма да крадат, каза Сергей Станишев.

15.01.2011

Първанов ходатайствал за бирен бос.Обадил се на министър-председателя за лиценза на пивоварна.

Президентът Георги Първанов опитал да разпъне политически чадър над бирения бос и шеф на федерацията по баскетбол Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Това стана ясно от думите на премиера Борисов по време на вчерашния парламентарен контрол.
Той коментира поредния удар на кръга около Октопода .
Този път хората на Трактора замесиха и самия министър-председател, като хвърлиха в публичното пространство три записа. Два от тях между Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместник Антони Странджев. Темата на разговорите е проверка в бирената фабрика „Леденика” в Мездра, собственост на председателя на Федерацията по баскетбол Михаил Михов, като се внушава, че се търси начин тя да бъде осуетена.
Премиерът беше категоричен, че изнесеният звуков файл, според който той дава наставления на Танов да осуети акция срещу Михов, е манипулиран.
„Преди време президентът ми се обади да ми каже, че митниците притискали Михов. Надявам се няма да отрече това”, отсече Борисов. Той призова да се коментира, след като приключи проверката на прокуратурата за истинността на новата порция разговори, като посочи: „Те си служат с истински записи, в които слагат някои думи, променящи смисъла”.
„Алексей Петров е много добър в тези неща, много по-добър от вас, обърна се премиерът към депутатите от БСП. Този човек не случайно г-н Станишев го ползва четири години. Четири години той ви ръководеше най-секретната служба. Не подценявайте тази атака, тя не е само към нас, към мен. Тя няма да ме събори”, добави Борисов.

23.01.2011

Първанов: Отново затъваме в блатото на скептицизма и нихилизма

Сега с болка констатирам, че затъваме отново в блатото на скептицизма и нихилизма. Това каза президентът Георги Първанов при представянето на книгата си "Първият мандат на Георги Първанов".
"Политическото слово е важно, защото за мен то е огледало на демокрацията. Не стои сериозно, не стои стабилно една демокрация, в която всеки може да казва каквото си иска, който не държи на думите си, особено когато е натоварен с високото доверие на избирателите", добави държавният глава.
“Премиерът ще трябва да обясни своето поведение и даде обяснение най-вече за разговорите и за действията, които той е предприел – разпореждане за спиране на проверка", каза още президентът. Той отрече Михаил Михов да му е бил спонсор.
„СРС-та трябва да останат изключение, като законът създаде условия за по-добро използване на класическите способи на разследване. Понятието национална сигурност трябва да изключи злоупотребата със СРС”, заяви още Първанов.
Той отбеляза още, че има рязък ръст на контрабандата у нас, антикризисните мерки не проработили, расте и битовата престъпност.
Едно управление чрез страх не може да е стабилно, посочи президентът. „Това е мъка, това е една много тежка ситуация, от която не знам правителството как ще излезе”, каза той по повод скандалите с бръмбарите.

23.01.2011

Борисов: Комунистите прехвърлят провалите си на други

“Това са комунистите - своите злини и своите провали се опитват да ги прехвърлят на други”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Токио, в коментар за критики на президента Георги Първанов към правителството.

Направили сме си изводи, още по-усилено с Европейската банка ще усвояваме евросредствата и нещата се подобряват видно в България, каза премиерът.

"Осем години нито веднъж не се обади, когато заменяха горите, когато разпродаваха, когато направиха сделките с БТК, нито веднъж не се обади, защо сега да го слушам, в края, когато си отива..." попита Борисов.
"Първото СРС го пусна той", репликира от Япония Борисов, като припомни записа на финансовия министър Симеон Дянков. Пратих го с най-приятелски жест към него, очаквах, че той иска институциите да работим добре помежду си, посочи Борисов.
Какво СРС сме пуснали ние?, попита премиерът и припомни: "Алексей Петров от предишното правителство, съветник в ДАНС, донесе изчезнали доклади и то най-секретни на предишния премиер и аз ги предадох на прокуратурата. С една дума мога да кажа, че мъката му прозира отвсякъде", отсече Генерала.

28.01.2011

Първанов се закани да заведе дело за клевета срещу премиера

Ако премиерът е казал такова нещо, то е защото не е преодолял часовата разлика от Япония. Нямам друго обяснение, каза президентът Георги Първанов относно обвиненията на Бойко Борисов, че държавният глава стои зад атаките срещу ГЕРБ, съобщи БНР.
В Перник президентът Първанов допълни: „За всички е ясно, че в това правителство сами се записват, сами се замерват с флашки, с информация от СРС-та и с това компрометират не само идеята на СРС-тата, но и борбата с престъпността.
Но ако премиерът Борисов наистина е казал това, извън шега, съвсем сериозно, ще сезирам главния прокурор да направи необходимата проверка за това кой наистина записва, кой как е огласил информацията“, каза още държавния глава.
Президентът е категоричен, че когато резултатите станат известни и не последва извинение от министър-председателя, ще заведе дело за клевета.

29.01.2011

Борисов: Ясно казах, че първата стенограма дойде от Първанов

Премиерът Бойко Борисов не се притеснява, че президентът Георги Първанов ще сезира прокуратурата. Държавният глава се закани да направи това заради думите на Борисов, че атаките срещу кабинета идват от президента.
Борисов предположи, че заканата на президента Георги Първанов, която дойде от Перник, е заради изненадата на държавния глава от това какво е направило правителството в града.
"Той, сигурно, е видял какъв университет съм направил и си е изгубил ума. Видял е естакадата, магистралата, университета. Това е много за този край, който тухла върху тухла никой не беше сложил 20 години аз им направих града и сигурно много му е харесал. Само домовете, които съм направил, спортни зали, той за 20 години тухла върху тухла не е сложил един камък не е сложил", коментира министър-председателят.

Борисов уточни, че е имал предвид, че Георги Първанов е наложил общуването със стенограми и СРС-та, след като пръв пусна в публичното пространство разпечатка от разговора между него и финансовия министър Симеон Дянков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар