четвъртък, 6 януари 2011 г.

Бизнесът на дипломатите-шпиони

Голяма част от дипломатите, чиито имена бяха оповестени като сътрудници на бившата Държавна сигурност, днес имат интересен и доходен бизнес, показва проверка на „168 часа“. Част от тях са действащи посланици и в момента.
Скандалът с дипломатите-ченгета избухна, след като Комисията по досиетата обяви, че от 462-ма проверени бивши посланици, генерални консули и заместник-шефове на дипломатически мисии на България 191 имат агентурно минало. Това показва, че 45% от дипломатите през последните 20 години са били свързани с Държавна сигурност. 33-ма от обявените имена продължават да представляват България в различни точки по света, включително в Лондон, Рим, Берлин, Ню Йорк, Хага, Лисабон, Атина, Женева, Стокхолм, Осло, Ватикана и, разбира се, Москва. Оказва се, че част от тях успешно съчетават

служебните си ангажименти с частния си бизнес

До ден днешен мисиите в арабските страни са запазено място основно за хора на бившите спецслужби, показва анализ на посочените имена. Преди смяната на режима тези дестинации бяха част от контрабандния трафик на оръжие и опиати, извършван под контрола на ДС. С част от печалбите бяха подпомагани различни терористични организации, обявени от властта за „прогресивни и приятелски“. Дипломати с досиета в ДС, работили точно в тези страни, по-късно притежават фирми, които са пряко намесени в множество международни скандали. Сред тях изпъква аферата „Петрол срещу храни“, свързана с режима на Саддам Хюсеин.
Част от дипломатите-шпиони напускат Външно министерство след чистките на сините.

АРМАГАН: Вицепрезидентът ген. Атанас Семерджиев, които разпорежда да се унищожат досиетата, получил позлатен автомат като подарък от Садам Хюсиен.Те не остават гладни, а отварят фирми с партньори от страните, в които са имали мандат. Днес бизнесът им покрива широк спектър дейности – от фитнес зали до ядрена енергетика, петрол и оръжие. Част от тези дипломати са вече пенсионери, но

децата им наследяват бизнеса

Анализатори са категорични, че фирмите на дипломатите-шпиони крият ключа към прословутите икономически досиета на прехода. За тяхното осветяване безуспешно настояваха мнозина през последните 20 години. Прегледът на фирмите илюстрира как политическата власт на БКП и нейният зловещ слуга Комитетът за Държавна сигурност е преминавала плавно и тихомълком в икономическа и финансова.

Бабата – въстаник, внучката – фитнес кралица
Валери Пчелинцев, бивш дипломат, а днес пенсионер, чието име също попадна в документите на Комисията по досиетата, е дълбоко възмутен от скандала. Пред „168 часа“ той е категоричен: „Пълна глупост беше изваждането на тези списъци. Нито една друга страна от Варшавския договор не разкри разузнавачите си.

Валентин РадомирскиТова е предателство към тези хора.Никога не съм бил в ДС, работил съм към военното разузнаване. Излязъл съм от службите през 1976 г., а съм пенсионер от 1996 г. Никога не съм имал частен бизнес.“
Фамилията на Пчелинцев е с дълга история. Три поколения от нея са в бизнес елита на страната. Майката на Пчелинцев – Станка Цекова, е участничка в Септемврийското въстание от 1923 г., а когато се полагат основите на социализма у нас – министър на леката промишленост. Валери учи в Москва редом с Петър Младенов, Андрей Луканов и Любен Гоцев.
Някога бабата е взела властта с пушка в ръка, но днес внучката и дъщеря на Пчелинцев – Татяна Карабоикова, е обявена за „кралица на фитнеса“. Тя е в основата на една от най-нашумелите фитнес зали в столицата – в бившата баня „Ситняково“.
Станка ШоповаСалонът се прочу преди години с разстрела на наркотрафиканта Евгени Стефанов-Женята. Другият салон е в „Кемпински хотел Зографски“. Клиенти на двете зали са прочути лица от политиката, бизнеса и шоу индустрията.
Татяна Карабоикова преди повече от десетилетия влиза в бизнеса със солариуми, но вече е разширила асортимента на дейността си. Днес предлага и оборудване на фитнеси. Като видна бизнес дама Татяна е постоянно присъствие на различни светски партита.
Бившият съпруг на Татяна – Радослав Карабоиков, е издател на списанията „Одисей“ и National Geographic в България. Името му беше огласено като секретен сътрудник „Борислав“ на Първо главно управление. Вербуват го през 1982 г.
Цветко Цветков

Китайски масажи от консул на ДС

Бившият консул в Одрин и Истанбул Кирил Момчилов днес върти хотел и ресторант с показателното име „Консул“. Сградата, която се намира на „Ботевградско шосе“, е построена през 1999 г. Сред многобройните екстри, които се предлагат там, е включен и китайски масаж. Посветени твърдят, че е любимо място за сбирки на стари бойни другари от Външно, подобно на култовия ресторант „Монтерей“.
Хотелската верига на Кирил Момчилов вече се простира и в курорта „Свети Влас“. На морския бряг са вдигнати три блока по четири етажа и както в София, предлага масаж по предварителна заявка. Хотелът има огромен басейн и се предлага чрез световни туристически вериги като „Томас Кук“ и „Некерман“.
Кирил Момчилов беше потърсен за коментар, но до редакционното приключване на броя не отговори на поставените въпроси.

Петрол срещу храни и оръжие

Бившите ни посланици в Арабския свят Атанас Самсарев и Венцислав Кънев навремето нашумяха покрай аферата „Петролгейт“. Тя беше свързана с финансирането на БСП от режима на Саддам Хюсеин. Двамата дипломати са разследвани в разработка „Кантора“, която стигна до задънена улица.

Любомир КючуковПрез 2002 г. избухва скандалът с незаконния износ на оръжие от военните заводи ТЕРЕМ за режима на Саддам. Тогава според данни на британското разузнаване MI6 и ЦРУ Атанас Самсарев и Венцислав Кънев и свързана с тях фирма са посредници в голяма международна афера „Оръжие срещу петрол“. Дуото съветва Сергей Станишев, когато той отговаря за международните връзки на БСП, Георги Първанов е шеф на БСП.
Фирмата, свързана със Самсарев и Кънев, е сред конгломерат от бизнес структури, кръстени на скъпоценни камъни. Днес Самсарев и Кънев са пенсионери, а според източници на „168 часа“ стоят встрани от крупния бизнес и се радват на спокойни и сити старини.
С оръжейния бизнес е бил свързан и Венелин Петров, който ни представя в Алжир от 2003 г. до 2006 г. Още при назначението му депутатът Йордан Бакалов разкрива, че той е бил дълги години представител в Алжир на оръжейната фирма „Норууд“. Тя е собственост на оръжейния търговец Петър Манджуков.
ОЦЕНКА: Турците ценят качествата на Бранимир Младенов. Въпросната „Норууд“ се оказва сред първите частни оръжейни фирми у нас. Тя е получила лиценз още по времето на Жан Виденов. Венелин Петров работи за „Норууд“, след като Стоян Ганев прави чистка във Външно министерство и го уволнява.

Турски партньор оценява професионализма

Бившият посланик в Анкара Бранимир Младенов е сред управителите на шуменската фирма „Алкомет“. Избран е на 3 септември 2010 г. Това става няколко месеца след като тогавашният външен министър Румяна Желева го освобождава от дипломатически пост. Причината е скандалът с изборните бюлетини в Турция. Фирма „Алкомет“, сред чиито управители е Бранимир Младенов, е голям производител на алуминиеви профили и е собственост на турски бизнесмени. Пред „168 часа“ Фикрет Индже, един от шефовете на надзорния съвет на „Алкомет“ обясни: „От дълго време се познаваме с Бранимир Младенов. Просто не мога да разбера какъв е проблемът с тези досиета.

КАУЗА: Захари Захариев е съдружник с издателя Чавдар Минчев.За първи път чувам, че господин Младенов има досие, но това в никакъв случай не е пречка да работим заедно. Ние оценяваме високо неговия професионализъм.“

Ексченге прави ток от слънце

Иво Иванов е бивш генерален консул в Милано и бивш зам.-военен министър по времето на Николай Свинаров. По негово време избухва скандал с поръчка за бронежилетки за българския контингент зад граница. Четири пъти се правят търгове, докато накрая неуспели да спечелят кандидати го обвиняват в пристрастност.
След държавната администрация Иво Иванов се впуска в частния бизнес. Негови колеги си припомниха пред „168 часа“, че Иво Иванов знаел италиански и унгарски език, а според някои дори е завършил образованието си в Унгария. Явно и престоят му като консул в Милано не е бил напразен. От 2000 г. Иванов, заедно с италиански съдружник, притежава керамична фабрика в Елин Пелин.

АНАЛИЗАТОР: Пламен Грозданов прогнозирал отделянето на Литва от СССР.Участва и в управлението на различни структури, свързани с фотоволтаичните централи.

Бойни другари

Част от действащите и в момента посланици с досиета също са развивали успешен бизнес през годините.
Посланикът в Лондон Любомир Кючуков, който излезе, че е бил секретен сътрудник „Николай“, има обща фирма „Имка асошиетс“ със сегашния посланик в Кипър Веселин Вълчев. Предметът на дейност е разработване на проекти за финансиране и управление на фондове. „Имка асошиетс“ държи 20% от акциите на „Балкантабак“ с предмет на дейност производство на тютюневи изделия.
Редом с Кючуков и Вълчев в далечната 1997 г. основатели на проспериращата фирма са Ивайло Калфин, Филип Боков и посланикът ни в Казахстан Петър Драгнев, също обявен за секретен сътрудник в ДС с псевдоним „Камен“. Калфин и Боков остават в нея до 2004 г., сочи справка в „Държавен вестник“. Малко по-рано държавната „Техноекспортстрой“ възлага и плаща на „Имка асошиетс“ да изготви анализ за възможната концесия на автомагистрала „Тракия“.
Колегата на Кючуков – посланикът ни в Букурещ Валентин Радомирски, който е бивш щатен служител на ДС, минава за един от приближените около Филип Боков. От 1999 г.

КОМБИНА: Коце Маца замразявал зеленчуци с дипломата Арабаджиев.до 2006 г. той е шеф на „Арсенал трейдинг“. Тя е собственост на приватизирания оръжеен завод „Арсенал“ АД. След като Валентин Радомирски се оттегля, постът е „наследен“ от сина му Момчил. Посланикът ни в Букурещ е бил и в ръководството на „Български енергиен холдинг“. Преди да връчи акредитивните си писма в Румъния, Валентин Радомирски е бил външнополитически съветник на експремиера Сергей Станишев.

Хроники на славянските потайности

Сериозен издателски бизнес развива Чавдар Минчев. Той от години издава списанието „Международни отношения“. Преди години той издаде първата книга със спомени и интервюта на Любен Гоцев.
В регистрите Чавдар Минчев е вписан с три фирми. Сред по-интересните му съдружници са Георги Мисайлов и Захари Захариев. Мисайлов също е бивш агент на ДС, а след промените се труди в Агенцията по приватизация. Мисайлов е сред шефовете на близката до БСП партия „Политически клуб Тракия“.
Другият партньор на Чавдар Минчев е известният радетел за българо-съветска дружба Захари Захариев. Той беше основател и ректор на Славянския университет, който се оказа в един момент нелегитимен и цял випуск студенти беше разхвърлян да се дообразова в университети из страната през 1998 г. Захари Захариев влезе в медиите и покрай скандалния списък на финансирани от Саддам Хюсеин партии и компании от цял свят. Не друг, а самият Сергей Станишев обяви името на Захариев, който подписвал договори с иракски петролни компании като служител на фирмата „Машиноекспорт“.
Стара руска връзка вади и бившият генерален консул в Минск Стоил Миланов. Той е съдружник с бившата шефка на Комсомола Станка Шопова. Двамата притежават по 15% от фирма „Българо-белоруски търговски дом“, която е с впечатляващ предмет на дейност – ядрена техника и съоръжения.
Това не е единственият бизнес проект на Стоил Миланов. Той се е насочил и към милиардите от Европа. Съдружник е в „Кънтри – Тур ФМ“, която се занимава с кандидатстване по проекти на структурните фондове. Проект на фирмата вече чака пари от Програмата за развитие на селските райони. Стоил Миланов участва и в управлението на едно от най-големите лизингови дружества „Би емлизинг-трейд“.
С управление на пари по проекти и фондове се занимава и друг бивш дипломат Тодор Стайков, осветен като кадър на ДС. Сред неговите съдружници във „Вива асоусиътс“ и „Вива консултинг“ са Александър Паличев, бивш зам.-министър на културата, и Иван Димовски. Офицерът от ДС Иван Димовски стана известен с това, че е вербувал навремето журналиста Иво Инджев.
Отделно от тези съдружия Тодор Стайков се е регистрирал и като физическо лице с предмет на дейност „артистична и творческа дейност“.

Замразени картофи с Коце Маца

В списъка на дипломатите от ДС впечатлява съдружието на Николай Арабаджиев, който е достигнал в кариерата си до ранг посланик, с Коце Маца! Техният бизнес проект носи името „Калисто“ и е с внушителен капитал от 5 млн. лева, като дяловете на двамата са по 750 хил. лева. Дружеството се занимава с производство на замразени плодове и зеленчуци. От лятото на 2009 г. дяловете на Коце Маца са запорирани от съдебен изпълнител.

Външно и ДС с единни цели

Зетят на Дража Вълчева и настоящ посланик в Москва Пламен Грозданов с агентурно име „Крежов“ има само една действаща фирма. За сметка на това участва в управлението на интересни дружества. Името му все още стои сред управителите на Сдружение „Българо-руска търговско-промишлена палата“, редом с бизнес деятели като Николай Банев, Светлана Шаренкова, Петя Славова, Сашо Дончев и Евгений Узунов. Грозданов е бил вписан като управител и на Национална инвестиционна компания“, чийто съсобственик е КНСБ. Бил е и в управлението на две фирми на „Домейн бояр“.
Пламен Грозданов е вербуван през август 1989 г. в парк-хотел „Москва“. Привличат го като секретен сътрудник малко преди да замине за Швейцария като пълномощен министър в представителството на ООН. На срещата офицерът от ДС му обяснява, че високо са оценили качествата му. Грозданов отговаря, че Външно министерство и ДС „имат единни цели и е готов да сътрудничи и даде каквото може“. Офицерът отбелязва в доклада си след срещата, че Пламен Грозданов се отличава с деловитост и експедитивност. Преди да замине за Женева „Крежов“ има още три срещи с ченгето от ДС. В докладите си от Швейцария той дава характеристики на служителите в мисията, с които ще работи. Дава висока оценка за качествата на секретните сътрудници „Боил“ и „Гастон“. В докладите на водещия офицер е отбелязано, че „Крежов“ има интересни идеи за разчупване на остарелите форми на работа в мисията, както и предложения за по-тясно сътрудничество с международните финансови кръгове. Паролата, която е дадена на „Крежов“ е „Много поздрави от Жак. Има за теб едно писмо.“. В досието на Пламен Грозданов са запазени няколко справки, според които той е набавил документи от ООН, за срещата на групата „Пентагонале“ в Рим, а също и доклади с оценки за инициативи на Световната банка. „Крежов“ е анализирал положението в прибалтийските републики през 1991 г. и отражението му върху положението на Михаил Горбачов. „Разбираем е стремежът на Литва към самостоятелност – пише той. – Това е сериозно изпитание за Горбачов и може би това е началото.“

Цветко Цветков:
Трима сегашни министри са чужди агенти
„Поне трима министри от това правителство работят за чужди спецслужби – категоричен е анализаторът от БСП Цветко Цветков. – Това показват моите анализи на отношенията между хора от властта с чужди посланици и изобщо чужди представители. Колко работят за чужди и български иконикомически интереси, ще стане ясно като отворим досиетата на прехода. В част от тях могат да излязат данни за посланици, зам.-министри и министри и всякакъв друг управленчески състав. Ако някой ми каже, че Симеон Дянков не работи за интересите на Световната банка, ще ми се стори много смешен.“
Според Цветко Цветков да се говори за икономически интереси и материални състояния на хора, които работят в дипломатическите служби, е нещо нормално. „Кой от присъствалите в която и да е власт не я използвал за придобиване на състояние и защита на нечии интереси, независимо лични, групови – пита се Цветков. – Кой не е използвал властта през тези 20 години за лични облаги, много над допустимото и реалното, прието в нормалните държави, тръгнали по пътя на пазарната икономика.“
Цветко Цветков е категоричен, че не е правилно да се твърди, че дипломатите с досиетата от последния скандал са единствените забогатели в България, особено на фона на изнесените данни за материалното положение и имоти на хора от ГЕРБ. „Убеден съм, че ще растат лавинообразно данните за използването на властта на всички нива – централни и местни – прогнозира Цветков. – Във връзка със скандала с досиетата на дипломатите, искам да кажа за пореден път, че много по-страшно за държавата е, ако дипломати и хора от властта, служат на чужди спецслужби.“

http://vnews.bg/news/17673

Няма коментари:

Публикуване на коментар