четвъртък, 27 януари 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 84

Румен Спасов – част II

Три години след убийството на Луканов през есента на 1996 г. МВР вече работеше по версията, че поръчител на убийството е Румен Спасов. За убийството бе обвинен Ангел Василев, президент на близката до "Орион" строителна компания "Колонел".
Според тезата на обвинението с идеите си за смяна на правителството на Жан Виденов и въвеждането на валутен борд Луканов засегнал икономическите интереси на групировката "Орион" и в частност на свързания с нея шеф на "Колонел". През 2006 г. обаче Апелативният съд отмени присъдите на обвиняемите по делото, тъй като нямало достатъчно доказателства.
По делото за източването на БЗПБ Веска Меджидиева също бе оправдана напълно от апелативния съд, след като първоналано бе осъдена задочно на седем години затвор за обсебването на 78.7 млн. стари лева от банката. По друго дело по-рано тогавашният главен прокурор Иван Татарчев се бе заканил, че ще докара Меджидиева "в чувал" от Южна Африка.
В специално интервю за "Календар” на Нова телевизия днес Веска Меджидиева разказва за последните дни на Румен Спасов, за финансовото състояние и семейните им отношения.
Тя потвърждава, че отношенията със съпруга й доскоро са били влошени. Миналата година Спасов дори декларира пълната си готовност да свидетелства срещу нея, че е откраднала 3 млн. долара, по делото за източването на БЗПБ, провокиран от молбата за развод на Меджидиева.
Сега тя обяснява, че не е имала възможност да следи развитието на делото срещу нея за обсебване на суми в особено големи размери. Причината е, че е била денонощно ангажирана със здравословното състояние на мъжа си. След смъртта на мъжа й, Меджидиева се опита да се изкара по-бедна и от църковна мишка. Истината обаче е доста по-различна. Макар и в изгнание, Веска и Румен, заедно с другите от съзвездието, са управлявали фирми в България. Меджидиева пък разполага с многобройни имоти в родината. С настоящата присъда ще й бъдат иззети една четвърт от тях, но тя пак ще си има достатъчно.

Румен Спасов умря като емигрант в Кейптаун, Южна Африка, на 63 години, след 2-годишна мъчителна борба с рака. "Румене, Руме", простенал в предсмъртен вопъл името на сина си босът на "Орион" Румен Спасов . Стиснал ръката на 16-годишното момче, надигнал се, опрял се на лакти, извикал и жена си Веска Меджидиева. Тримата седели безмълвно, хванати за ръце. След минути Спасов се отпуснал върху жена си - вече не дишал.
За наследството на Спасов се носят легенди. Той казваше - "не е толкова голямо", но има "едно-две неща, които децата ми ще наследят". Притежава апартамент в София и парцел в Резово. Двете му къщи в Кейптаун според печата струват 280 000 долара и били купени на кредит. До 2008 г. той не е бил изплатен. Спасов работил като консултант. Твърдял, че е претърпял финансови загуби.
Тайните около богатството на Спасов може да си отидат с него, но може и да излязат на светло. Приближени на боса на "Орион" казват, че той се е подсигурявал с документи от всякакъв характер. Според близките му много от тях са пренесени в ЮАР, а една част са оставени на доверени хора. Смятал, че през годините много от приятелите му около БСП са станали негови врагове.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Бедо Доганян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар